Kelt müzliszelet (vagy inkább rúd)

2009. szeptember 11, péntek | kelt tészta, reggeli | Szerző: Herczeg Gabriella

P2160054

Ennek az eredeti leírását Lúdanyónál találtam. Az a recept is nagyon tetszik, de szerintem ő már meg sem lepődik azon, hogy ezt-azt megváltoztattam rajta.

Nagyon finom lett, bár formáját tekintve az én változatom közelebb áll a grissinihez, mint a müzliszelethez…

Férj pedig szokás szerint a rudacskák csócsálása közben már arról érdeklődött, hogy mikor készül el belőle sós változat… (hamarosan)

3 tepsi

20 dkg graham liszt, 10 dkg zabpehely, 5 dkg pirított, darált mogyoró, 7 dkg durvára reszelt alma, 1 dl víz, 5 dkg aszalt vörös áfonya, 5 dkg méz, 1,5 dkg (2 púpos ek) lenmag, 3 dkg (földi)mogyoró olaj (vagy napraforgó), 1 kk reszelt citromhéj, 1 kk fahéj, 1 dkg friss élesztő, 1/2  kk só

Az élesztőt a liszttel elmorzsolom, majd a vörös áfonya és lenmag kivételével a többi hozzávalót hozzáadom és alaposan összedolgozom. Keményebb, de rugalmas, könnyen gyúrható tészta lesz a végeredmény.

Nedves konyharuhával letakarva félreteszem kelni.

Az áfonyát megmosom ( ha nagyon száraz, be is lehet áztatni), majd késsel durvára aprítom. Ha a tészta duplájára kelt, megy hozzá az áfonya lenmag is.

A tésztát átgyúrom, és gyúródeszkán vékony3-4 mm átmérőjű, kb 20 cm hosszú rudakat sodrok belőle.

Sütőpapírral bélelt tepsibe kerülnek, majd 15 perc pihentetés után 220°C fokon 15 perc alatt aranyszínűre sülnek. (villanysütőben alacsonyabb hőfok és rövidebb idő szükséges a süléshez, továbbá a sütési idő függ a rudak vastagságától is)

P2160027

Címkék: , , , , , ,

6 hozzászólás a bejegyzéshez: Kelt müzliszelet (vagy inkább rúd)

lúdanyó
2009. szeptember 11., péntek

Azon lepődtem volna meg, ha nem :) Jó ötlet a reszelt alma a tésztába, legközeleb kipróbálom én is. Azóta sütöttem úgy is, hogy aszalt szilvát is tettem bele, meg tökmagot, azzal is nagyon finom volt.

killervidra
2009. szeptember 11., péntek

Először is köszönöm az ötletet! És a recept alapjait azért megtartottam… :)
Nagyon finom lehetett aszalt szilvával is (főleg, hogy az a kedvenc aszalt gyümölcsöm), a tökmagot meg én a sós változatba tervezem! :)

ottis
2009. szeptember 11., péntek

Tetszik az ötlet!Biztosa finom is!

killervidra
2009. szeptember 11., péntek

Köszi Ottis! :)
Igen, finom! És még annyiféleképpen variálható az aszalt gyümölcsök és magvak váltogatásával!

Nóra
2009. szeptember 11., péntek

Imádom a müzlit, a kelt tésztát, a magvakat, az édeseket… de az én férjem is egész biztosan ezt kérdezte volna, hogy mikor lesz sós változat. :-)

killervidra
2009. szeptember 11., péntek

Köszi, Nóra! :)
Háát, férfiak… :)
Azért nemsokára megsütöm neki a sósat is! :)

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)