Citromos, mentás bárány sültpaprikás fehérbab salátával

2009. szeptember 6, vasárnap | hús nélkül, juh-bárány-birka, köret, saláta | Szerző: Herczeg Gabriella

P2120007

Folytatódott a rekreáció, ezúttal az apagyi horgásztó zsibongó tömegtől mentes partján, majd otthon, a konyhában, némi bárány és fehérbab társaságában.

Holnaptól minden visszaáll a régi kerékvágásba, nem mondhatnám, hogy várjuk…

Rövid volt ez az egy hét.

Most ez az összeállítás kapott egy “hús nélkül” címkét is, mivel a maradék salátára morzsoltam 10 dkg  fetát és ezáltal a másnapi ebéd önálló fogásává léptettem elő.

2 főre a bárány, 4 főre a saláta

350 gr bárány T-bone steak, olívaolaj, só, bors

3 dkg vaj, 10 kicsi levélke menta, 1/2 citrom reszelt héja, 1 gerezd fokhagyma

50 dkg nagy szemű fehérbab, 40 dkg vastag húsú, édeskés paradicsompaprika (vagyis pritamin), 5 dkg vöröshagyma, 3 ek friss kakukkfű levélke (vagy 1 ek szárított), szűk 1 ek római kömény, 2 gerezd fokhagyma, 1 citrom leve és a felének a reszelt héja, olívaolaj, só, bors

A babot célszerű előző nap beáztatni. De ha ez elmaradt, az sem baj, csak akkor tovább fő.

A beáztatott babot megfőzöm. Közben a hagymát apró kockákra vágom, a fokhagyma gerezdeket kés pengéjével összenyomom. A paprika héját zöldséghámozóval lehántom. Célszerű kevéssé göröngyös, feszes héjú példányokat választani ehhez a művelethez. Nem baj, ha nem sikerül tökéletesen, az aprításnál majd lehet korrigálni. A paprika húsát 3 mm kockákra vágom.

Kevés olívaolajon a hagymát üvegesedésig sütöm a fokhagymával együtt. Ezt követően megy hozzá a paprika. Ha a paprika is megsült, mehet hozzá a szárazon megpirított, mozsárban porrá őrölt római kömény, a citrom leve és reszelt héja, végül a kakukkfű is. Só, bors kerül még rá.

Ha a bab megfőtt, leszűröm és még forrón összeforgatom a hagymás paprikával. Ízlés szerint kerül még bele olívaolaj és citromlé.

Mielőtt nekiállnék a húsnak, elkészítem a fűszervajat. Ehhez a szétlapított fokhagymát összemelegítem a vajjal. Épp csak össze kell langyosítani, nem kell, hogy felhabozzon a vaj. Ha ez megvan, megy bele a reszelt citromhéj és ha kihűlt, akkor a nagyon finomra aprított menta is.

A bárányt sózom, borsozom, kevés olívaolajjal bedörzsölöm. Forró serpenyőben mindkét oldalán megpirítom, majd a lehető legkisebb lángon félangolosra sütöm (kiszáradt gumicukor állag, illetve ha megszúrom, piszkos rózsaszín húslé csorog majd belőle). Ha kész, meglocsolom a fűszeres vajjal.

Vacsora után a maradék salátába fetát morzsoltam, így került a hűtőbe, mint leendő ebéd.

Címkék: , , ,

5 hozzászólás a bejegyzéshez: Citromos, mentás bárány sültpaprikás fehérbab salátával

nokedli
2009. szeptember 6., vasárnap

ez nekünk is nagyon ízlene…

trinity
2009. szeptember 7., hétfő

Ezzel a báránnyal a Lidlben én is szemeztem:)) Van itthon babom, ilyen óriási-adtál egy jó tippet-köszi!!!

Beatbull
2009. szeptember 7., hétfő

Olyan cukik ezek a kis bárányt t-bone-ok ;) Ezt a nagy szemű fehér babot pedig imádom – legyen az paprikával vagy paradicsommal, vagy mindkettővel! Egyik kedvenc antipastim ;)

killervidra
2009. szeptember 7., hétfő

Nokedli, Trinity, köszi! Nagyon finom ez a bárány, érdemes kipróbálni! (meg a bab is, persze) :)
Beatbull, köszi! Tényleg cuki. És tényleg pici… De szép feladat ebből jóllakatni egy éhes Férjet! :)
A fehérbabot mi is imádjuk, de eddig főleg paradicsomosan készítettem. Viszont a paprikás-paradicsomos változat is felkeltette az érdeklődésem! :)

gabojsza
2009. szeptember 7., hétfő

Szia,
Ameddig a fedd-edben ( http://flat-cat.hu/feed/) nem látszanak képek, addig sajnos a gyűjtőoldalon sem lesznek láthatóak. Ezt a gondot sajnos mi nem tudjuk orvosolni…)-:

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)