Mozzarellás, paradicsomos tésztasaláta

2009. augusztus 30, vasárnap | hús nélkül, tészta | Szerző: Herczeg Gabriella

p2050003

Ma mentünk volna kirándulni… Férj ugyanis megkezdte rendes nyári szabadságát, teljes egy hétig itthon lesz és közben csak egyszer ügyel.

Egészen délig ez volt a terv, szóval gyorsan összeeszkábáltam megint egy tésztasalátát negyedóra alatt. Gyorsan kész, jól szállítható, hidegen is finom. Ideális egy piknikre. Azaz csak lett volna…

Ponty Úr ugyanis ma elkezdte kinöveszteni a második fogát (azért ezt sem kapkodja el). Szegénykém ilyenkor nem sír, csak hiperaktívvá válik. Gyakorlatilag egy percre sem áll meg a keze-lába, folyamatosan delfineket megszégyenítő hangokat hallat és hatalmasra tágult pupillákkal, szemrehányóan mered ránk, ha megpróbáljuk letenni, akár egy percre is.

Így hát nem tettük le. Ölben tombolt egész nap. Valamiféle fura ideológia mentén haladva így elhalasztottuk a kirándulást. (ez hiba volt, holnap korrigáljuk. Ugyanis ha eltereljük a figyelmét mindenféle romos várakkal meg fákkal, akkor kevésbé éli meg a fájdalmát)

Nem baj, holnap is lesz nap. Meg talán akkorra már Ponty Úrnak is két foga lesz…

4 adag

500 gr penne (vagy más rövid csövű olasz tészta), 500 gr lucullus paradicsom, 300 gr mozzarella, 30 gr kapribogyó, 30 gr fenyőmag, 1 pici fej lilahagyma (40 gr), 2 gerezd fokhagyma, 3-4 nagyobbacska ág oregánó, olívaolaj, fehérborecet

Rém egyszerű. A tésztát meg kell főzni. Picit rövidebb ideig, mint a zacskón szerepel, mert a saláta levét még úgyis magába szívja és puhulni fog.

Amíg a tészta fő, elkészítem az öntetet. A hagymát félfőre, majd hajszálvékony szeletekre vágom, a fokhagymát a kés pengéjével meglapítom, az oregánó leveleit lecsipkedem és vékonyra metélem. Ezeket egy mélyebb tálba teszem, meglocsolom olívaolajjal és erre szedem a még forró tésztát. Így a hőtől kicsit megpárolódik a hagyma, fokhagyma és nem lesz olyan erős az íze.

A paradicsomot most meghámoztam, de csak azért, mert annyira érett volt, hogy mindenféle előzetes macera, forrázás nélkül szinte egyben le tudtam húzni a héját. A magját nagyjából kiszedegettem, majd a húsát centis-fél centis kockákra vágtam. Ment a tésztához ez is.

A kapribogyót leöblítettem, lecsepegtettem, durvára daraboltam (mert nagyobb szemű volt). A fenyőmagot száraz serpenyőben megpirítottam. A mozzarellát fél centis kockákra vágtam. Ezeket is a tésztához kevertem.

Került még rá bőven olívaolaj és egy kevés  fehérborecet is.

Mivel Férj szerint ez kivételesen jól sikerült, ezért gyorsan le is írtam.

Elkészítés: 20 perc

Költségek: tészta:350 Ft, sajt: 450 Ft, paradicsom: 60 Ft, fenyőmag: 250 Ft, hagyma, fokhagyma, oregánó~ 100 Ft, olívaolaj, ecet~ 200 Ft

összesen 1410 Ft

Címkék: , , , ,

2 hozzászólás a bejegyzéshez: Mozzarellás, paradicsomos tésztasaláta

Sóspetyó
2009. december 15., kedd

Kipróbáltam és sikere volt! :) Mustáros-oregánós szűzérmével, nagyon finom volt. Köszi!

killervidra
2009. december 15., kedd

Kedves Sóspetyó! Ennek nagyon örülök! :)

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)