Majdnem crema catalana karamellizált zsidócseresznyével

2009. augusztus 30, vasárnap | desszert | Szerző: Herczeg Gabriella

p2050074

Bizonyos körülmények között remek fogyasztó válik belőlem. Így történ ez ma is, amikor elindultam a kutyáknak és macskáknak némi eleséget beszerezni. (igen, szegények el vannak hanyagolva… Mostanában már nem főzök neki annyit, mint régen. Ők bizony gyakran csak konzervet esznek.)

ALDIba mentem, megint reklám, de hátha van más is rajtam kívül, aki annyira bolond innovatív és kísérletező kedvű, hogy mindenféle növényt hazahurcol még akkor is, ha azt sem tudja mi az és mire való. Én bizony vettem zsidócseresznyét, leánykori nevén physalist (csak mert az ALDIban is ez van kiírva), mert tetszeni mindig tetszett, bár el nem tudtam képzelni róla, hogy ehető egyáltalán.

Hazahoztam. Kisded rövid, tíz perces délutáni szunyókán, mi meg rohantunk a számítógép elé. Férj azonnal kiszúrta, hogy ez mérgező. Nehéz volt meggyőzni, hogy a gyümölcs részlegen csak nem a mérgező változatot árulják. Igazából nem is sikerült, így a nyers felhasználása szóba sem jöhetett. (az, aki szintén ilyen aggodalmas típus, nézze meg Gabah részletes leírását a gyümölcsről!)

Miután ezen a körön túlestünk, jött a következő kérdés: mi legyen belőle? Gabah receptje szerint a vaníliás krém illik hozzá. Nem is keresgéltem tovább. Mivel a crema catalana amúgy is  tervbe volt véve, ezért azt készítettem, mintegy biztos pontként, ha esetleg a gyümölcs mégsem lenne finom. (nyersen kicsit keserű volt) Mivel nekem nincs karamellizáló pisztolyom, ezért a tetejére karamellizált  zsidócseresznyéből készült egy ragu ( az ennél sokkal látványosabb konyhai pirotechnikai barkácsmunkát megelőzendő). Ismét két legyet egy csapásra.

Na, ez finom lett! A zsidócseresznye nagyon finom! Karamellizálva meg főleg!

A crema catalana is nagyon finom, de hát ez meg nem újdonság…

4 adag

2 dl zsíros tej, 2 dl tejszín, 5 tojás sárgája, 1 púpos tk étkezési keményítő, 1 narancs reszelt héja, 1 fél rúd fahéj, 1 ek házi vaníliás cukor (~ 1 tasak Bourbon vaníliás cukor), 4 ek cukor

200 gr zsidócseresznye, 60 gr cukor, 2 narancs leve

A gyümölcsöket kiszedegetjük a héjból, mossuk, felezzük.

A 60 gr cukorból karamellt készítünk és rádobjuk a felezett gyümölcsöket. Kicsit rázogatva sütjük, majd felöntjük a narancs levével. Innentől addig főzzük, amíg a karamell feloldódik és a leve elforr.

A tojások sárgájából a tejjel, tejszínnel, keményítővel, fahéjjal, vaníliával, narancshéjjal kis láng fölött, habverővel állandóan verve-kevergetve sűrű krémet főzünk. Óvatosan, nem rántotta! Ha már nem ég alatta a láng, akkor is kell még kevergetni, mert még utána is fő! Ha kész, megy hozzá a cukor, a fahéjat meg ki lehet halászni és eldobni.

Szétosztjuk tálkákba, megy a hűtőbe és tálalás előtt kerül a tetejére a cseresznyés-karamellás ragu.

Megjegyzés:  A hagyományos crema catalana receptje

500 ml tej, 4 tojás sárgája, 1 púpos ek (20 gr) kukoricakeményítő, 1 rúd fahéj, 1 kisebb citrom vagy narancs reszelt héja, 4 ek cukor (ízlés szerint)

4 ek cukor a tetejére

A krémet hasonlóképpen készítjük el, mint fent. Tűzálló tálkákba öntjük, hűtőbe tesszük. Tálalásnál a krémnek hidegnek, a karamellnek a tetején forrónak kell lennie.

Közvetlenül tálalás előtt 1-1 ek cukorral egyenletesen megszórjuk a krémek tetejét, majd cukrász fáklyával karamellizáljuk azt.

Fáklya nélkül nehéz. Próbáltam gázgrill alatt, elég siralmas lett az eredmény: a krém is megégett, az egész felforrósodott és lehetetlen volt utána elmosogatni.

Címkék: , , ,

6 hozzászólás a bejegyzéshez: Majdnem crema catalana karamellizált zsidócseresznyével

trinity
2009. augusztus 30., vasárnap

Olyan jókat találsz ki mindig! Szuper!!
Férj csak nyersen találta mérgezőnek? :DD

lúdanyó
2009. augusztus 31., hétfő

Tetszik, hogy ilyen kísérletező kedvű vagy :)

Beatbull
2009. augusztus 31., hétfő

Nagyon ínycsiklandóan néz ki ez a krém! ;)
Ha majd látsz hosszú fekete/barna földes rudakat a zöldségesnél télen, akkor azokból is vegyél párat – feketegyökérhez is nagyon jól megy szerintem a zsidócseresznye ;) No meg persze mindenféle díszítésre is nagyon jó – nyersen is ;)

killervidra
2009. augusztus 31., hétfő

Trinity, Lúdanyó, Beatbull, köszönöm! :)
Trinity! Igen, határozottan meg volt róla győződve, hogy a mérgező glikozidok a karamellizálás során lebomlanak! (ez egyébként tényleg így lett volna. HA lettek volna benne glikozidok… :) )
Beatbull! Igen, megvolt tegnap a borjúbélszínes recepted is! :) Csak a feketegyökér hiányzott hozzá…

Kata
2009. augusztus 31., hétfő

Az a baj, hogy mostanában ritkán jutok abba a boltba, mert én is ilyen felvásárló vagyok:) na ha egyszer felépül az anyukám, mindenhová megyek! Nagyon tetszik az a desszert!

killervidra
2009. augusztus 31., hétfő

Köszönöm, Kata! :)
Édesanyádnak gyors felépülést, jó egészséget kívánok!

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)