Lecsó

2009. augusztus 29, szombat | zöldség | Szerző: Herczeg Gabriella


P1016110


Lecsót főzni mindenki tud, ez igaz, de ezen blog célja mégis elsősorban a saját receptjeim összegyűjtése, szóval jöjjön a lecsó. A hagyományos receptet kissé meggyötörve, meglehetősen sok paradicsommal készítem (igazából a paprika-paradicsom arányait tekintve nálam pont fordítva kerül bele), de Férj csak így szereti és ez a változat az én ízlésemnek is kedvesebb.

Viszont most leírom a hagyományos receptet is, mert kissé kezd elegem lenni abból, hogy lépten-nyomon pocskondiázzák a hagyományos magyar konyhát, főleg olyanok, akik azt sem tudják, mi fán terem. Már attól is lever a víz, ha valaki öntudatosan kijelenti, hogy a bécsi szelet, a brassói vagy a frankfurti leves az igazi magyarosch, de ha nem ez, akkor a pörkölt-gulyás-töltött káposzta (amit persze illik mélységesen megvetni) és semmi más. A fűszerpaprika használata mintha manapság egyenesen bűn lenne, ellenben a gagyi curry por… Az egy dolog, hogy már a XIX. századi polgári konyhát sem illik a kizárólagos hagyományos magyar konyhaként aposztrofálni szerintem, de hogy az átkos alatt elterjedt össznemzeti igénytelenséget miért kell idekeverni, azt nem tudom. Szerintem arról nem a pörkölt intézménye tehet. Mellesleg megjegyzem, a nagyszüleim, szüleim akkor is finoman, változatosan főztek, nem úszott minden a zsírban, de amibe kellett, igenis belekerült a paprika (másba meg nem) és a legfinomabb (szabolcsi) töltött káposztát meg pörköltöt Apu főzi. (nyilván ez egy szubjektív vélemény. Bár aki evett belőle, az még mindig megerősítette… Ettől eltérő véleményt azért természetesen elfogadok)

Azt sem gondolom, hogy a paprika mellőzése és vad gyűlölete elégséges a korszerű konyhához. Inkább a vegetán, húsleveskockán, MINDENFÉLE kockán, gyorséttermeken és egyéb glutamáttal agyonnyomott vackokon kellene elgondolkozni. Pusztán a paprika elhagyásával ugyanis még nem fog minőségi étel képződni. Továbbá szép dolog más nemzetek konyhájából szemezgetni, én is gyakran ezt teszem, de közben nem kellene megfeledkezni a saját hagyományainkról.

A főzés kicsit több annál, hogy egybedobálom az alapanyagokat. Sok esetben a magyar  konyha felett annyira biztos ítélet hozók az alapvető főzéstechnikai ismeretekkel  sincsenek tisztában (amelyek ismerete pedig például pont a jó pörkölt elkészítéséhez elengedhetetlen). (akinek nem inge, ne vegye magára) Milyen meglepő, hogy mégis inkább (külföldi) magazinok 5 perces tortareceptjeivel és kamukínai különlegességeivel pallérozzák magukat, ahelyett, hogy megtanulnának tisztességesen főzni. (ismét akinek nem inge…)

Miért nem lehet elfogadni, hogy mindennek megvan a maga helye, hogy sokfélék vagyunk és az ízlésünk is sokféle? Miért nem az igénytelenség ellen (nemcsak a főzésben) küzdenek ennyire lelkesen kis hazánk fiai, miért mindig csak egymás torkának esünk? Ez valami olyan dolog, amit én sosem fogok megérteni.

Ennyi sok mellébeszélés után jöjjön a recept!

Elsőként a hagyományos (így főzöm másoknak) változat:

  • 4 adag
  • 25 dkg füstölt, húsos szalonna (erdélyi),
  • 40 dkg vöröshagyma,
  • 1,2 kg paprika (színes, lehetőleg édes és félcsípős vegyesen),
  • 50 dkg édes húsú, lédús paradicsom,
  • 1 csapott ek fűszerpaprika
  • opcionális: 1 gerezd fokhagyma

A szalonnát apró kockákra vágom, kiolvasztom a zsírt belőle ( és ha csak magunknak készül, pörcösre sütöm). Ha túl soknak találnánk a zsírt, itt ki lehet kanalazni belőle. Én nem szoktam. Bár amúgy a zsírszegény ételeket preferálom, ezt így szeretem.

A zsíron a félfőre vágott, hajszálvékonyra szeletelt hagymát üvegesre sütöm. Megy hozzá a félbevágott, 2 mm szeletekre metélt paprika, és addig sütöm időnként megkeverve amíg a paprika összeesik. Megszórom a fűszerpaprikával (és hozzáadom a finomra aprított fokhagymát. Ez ugye elvileg nem kell bele, de én ezzel szeretem) . Hozzáadom a gerezdekre vágott paradicsomot is. Addig főzöm, fedő alatt, amíg a zöldségek kellőképpen megpuhulnak. Ha túl sok lenne a leve, fedő nélkül be lehet forralni.

Friss fehér kenyér jár mellé.

Címkék: ,

6 hozzászólás a bejegyzéshez: Lecsó

hajed
2009. augusztus 29., szombat

Én most elsősorban nem a recepthez, hanem a “kirohanáshoz” szeretnék gratulálni!!! Szívemből szóltál! :)

killervidra
2009. augusztus 29., szombat

:) Örülök, hogy más is így gondolja! Akkor még nem reménytelen a helyzet! ;)

jókaja
2009. augusztus 29., szombat

Egyáltalán nem reménytelen, nem adjuk fel. Szerintem legtöbben azért (is) csináljuk az internetes közreadást, mert hozzá akarunk járulni, hogy a csendes többségnek megmutassuk, van más módja az étkezésnek, mint a műanyag kaják fogyasztása, a jól marketingelt konyhák utánzása.

killervidra
2009. augusztus 29., szombat

Jó kaja! Nagyon jól mondod! :)
Csendes többség… Milyen igaz! :)

trinity
2009. augusztus 29., szombat

Látod, azt én sem értem, mi a baj a pirospaprika használatával…Én szinte az összes levest, főzeléket ezzel izesítem, így szoktam meg…Miért is baj ez? Nem tudom…
Többségében mi is hagyományos ételeket eszünk, csak azokat ált. nem fotózom, pedig lehet, hogy kellene…
Valamiért azt érzem, akik a blogot olvassák-nem kíváncsiak az én pl. borsólevesemre. Pedig lehet, hogy tévedek….Majd átgondolom….

Lecsót sajna nem főzhetek-mert csak én eszem meg, én is tojással. Anyuéknál élem ki a lecsóevési szenvedélyem:)))

killervidra
2009. augusztus 29., szombat

Trinity! Szerintem igenis kíváncsiak! Én úgy látom az ismerőseim egy részénél, hogy igény, az lenne a megszokott/hagyományos ízekre, de nem abban a formában, ahogyan megszokták! Sok leányzó csak azért nem eszik pörköltet, mert zsíros és mócsingos. Pedig ez nem szükségszerű. A legtöbben alapnak tekintik a főzésnél leveskockát, a vastag rántást, mert az édesanyjuk is így csinálta. De esetleg tudják, hogy ez így nem jó és változtatni is szeretnének rajta.
Az is igaz, hogy pici városból származom, nekünk a szüleink rendszeresen (és nagyon finoman!) főztek, házi alapanyagokból. A hízott libamáj nem volt luxus, mert nagyim tömte a libát… Mi meg sem tudtuk szokni a mekis kaját, mert az otthonihoz képest az rossz volt/van és a mai napig rosszul vagyunk tőle. Megtanultunk főzni, nem is volt kérdés, szerettük, mert ezt láttuk otthon.
Ilyen háttér mellett azért könnyű. De több olyan fiatalt ismerek, akinek a főzés egy misztikum, rosszabb estben soha nem is látta otthon, mert menzáról hordták haza ételhordóban az ételt. És ők is (legalábbis egy részük) szeretnének főzni! Nekik igenis jól jönnek a házias ételek receptjei, egyszerűen, finoman, egészségesen. (keresik is rajtam… )
Mondom ezt úgy, hogy nekem a brassói-csirkepaprikás-zöldborsóleves vonulat nem a kedvencem, olyannyira nem, hogy nem is főzöm, mert ezeket én tényleg nem szeretem. De Férj meg például szereti és nem gondolom, hogy ettől az ő ízlése elferdült lenne. (és az ő kedvéért még zöldborsó levest is képes lennék főzni…)
Én a hagyományos magyar paraszti konyhát szeretem, de nagyon. Meg az erdélyit is. És látom, hogy az igazi, ősi ételeinket (és most az mindegy, hogy ki hurcolta be hozzánk, vagy mi hoztuk magunkkal, ha már több száz éve ezeket főzzük) a legtöbben nem is ismerik. Annyi finom étel van! És annyi fűszer!
Én meg csak sütöm itt a crumblet meg a fish piet halomra…

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)