Földimogyoróvaj házilag

2009. augusztus 26, szerda | üveges | Szerző: Herczeg Gabriella

P1010930

Mogyoróvajat venni márpedig én nem fogok. Van az a lélektani határ egy élelmiszer áránál, aminél többet nem vagyok hajlandó kifizetni érte. Nem azért, mert nem veszek meg adott esetben drágább dolgokat is egy mogyoróvajnál (bár azért ritkán, tekintetbe véve a szóban forgó ételért elkért  csillagászati összeget), hanem azért, mert az ár-érték arány jelen esetben bizony erősen felborul. Hogy lehet, hogy fél kiló mogyoró 500 Ft, 20 dkg mogyoróvaj meg 1300 Ft? (nem kell elmagyarázni, költői volt a kérdés persze, ennyire vidéken a beszerzési lehetőségek és a különlegesebb alapanyagok minősége, ára kicsit másabb, mint az ország frekventáltabb részein)
Kézenfekvő megoldás hát a házilagos gyártás. Főleg úgy, hogy az angol nyelvű gasztroblog gyűjtőoldalakon  szinte naponta fent van egy erre buzdító recept pl itt is, vagy itt, vagy akár itt (Erős túlzással recept. Később látható lesz majd, hogy miért). Az elkészítéséhez szükséges idő nem egészen 5 perc, a mosogatással együtt. Költségek: jelképesek a bolti változathoz képest.

Mindenkinek csak ajánlani tudom, aki szereti! Vagy akinek csak sütibe kell. Vagy annak, akit eddig csak az ára tartott vissza a kipróbálásától!

  • 25 dkg= egy kis bolti üveges
  • 20 dkg pörkölt, sózott mogyoró,
  • 1 ek olaj (hidegen sajtolt földimogyoró vagy napraforgó)
  • (1-)2 ek (nád) porcukor

És akkor a világ legegyszerűbb receptje következik. A mogyorót egy kisméretű késes robotgép táljába vagy turmixgépbe teszem. Ledarálom. Ami feltapad a gép falára, kanállal időnként visszatuszkolom a késekhez. Ha darabos mogyoróvajat szeretnék, akkor a megfelelő szemcseméret elérése után kiveszek 4-5 evőkanálnyit és félreteszem. A többit viszont a lehető legfinomabbra darálom. Megy hozzá az olaj is. Ennek a mennyisége változhat, a mogyoró minőségétől függően. Célszerű apránként adagolni és az sem kizárt, hogy a megadottnál kicsit több olaj kell majd hozzá, de én most ennyit használtam. A cél a sűrű, de kenhető, krémes állag. (mint a krémsajt) Türelmesen daráljuk, amíg krémes nem lesz. (igazából a krémes, puha vajas állag akkor következik majd be, ha a darálás során már felmelegszik a mogyoró) Végül megy hozzá a porcukor is, ennek mennyisége szintén ízlés dolga. Ha tettünk félre darabos mogyorót, keverjük hozzá azt is, majd töltsük üvegbe. Hűtőben tárolandó. Ennyi.

Aztán a végére néhány szó a felhasznált alapanyagokról.

Ehhez a recepthez én most hidegen sajtolt földimogyoró olajat használok, az intenzívebb földimogyoró íz miatt, de ha ez nincs, az sem tragédia, jó a napraforgó olaj is, az angol nyelvű receptek többsége semleges ízű (repce)olajat ír elő hozzá. A mogyoróolajat időnként az ALDIban is lehet kapni, meglepően jó minőségű, 500 Ft 2,5 dl, évente kb kétszer kapnak az ázsiai akció keretein belül, érdemes bespájzolni belőle, kellemes földimogyoró íze van, máshoz is nagyon finom. Fővárosiak számára pedig például a Vom Fassban, Culinarisban bármikor elérhető. Az az előnye, hogy még intenzívebb lesz tőle a mogyoróvaj íze, de mondom, ha nincs semmi vész, jó a napraforgó olaj is. Magát az olajat elhagyni belőle nem érdemes, bár a földimogyoró saját olajtartalma is elég magas, és a pörkölés során még növényi olajat is adnak hozzá (fajtától függően eltérő arányban és minőségben), de a darálás során hozzáadott olajtól lesz igazán selymes, krémes az állaga, enélkül elég száraz maradhat, nem véletlen, hogy az összes angol nyelvű receptben is így szerepel és a bolti változat is tartalmaz hozzáadott növényi zsiradékot.

A földimogyoróval is lehet variálni, csak túl sós vagy túlpörkölt ne legyen.

A cukor meg most nád, mert szerintem ezzel finomabb, mozsárban töröm porrá, de lehet ezt is készen kapni. Bár ekkora mennyiségért felesleges venni egy dobozzal, mozsárban vagy kávédarálóban kiválóan előállítható. Ha nem lenne, akkor pedig éppoly jó helyette a sima porcukor is.

Elkészítés: 5 perc

Költségek: mogyoró: 200 Ft, olaj: 40 Ft, cukor: 30 Ft

összesen 270 Ft

1300 Ft helyet…

Címkék: ,

21 hozzászólás a bejegyzéshez: Földimogyoróvaj házilag

trinity
2009. augusztus 27., csütörtök

Ez tényleg egyszerű-és nagyszerű!! Köszönöm!!!!

Ennyit, amennyit írtál én sem adtam volna a mogyoróvajért…Meg is vagyok lepve, mert én a 45 dkg-os üveget 560 Ft körül vettem a Lidl-ben. Ez van a keksz mellett a fotón is…

Természetesen a házinak párja nincs-ki fogom próbálni! Egyébiránt a mogyoróolajat én is imádom, az Aldi-ban kapható szerintem is nagyon kellemes!!!

killervidra
2009. augusztus 27., csütörtök

Nyíregyházán (elvileg Nyíregyházán lakunk, gyakorlatilag 5 km-re a várostól egy pici faluban) csak a Tescoban van mogyoróvaj és ott ennyibe kerül. Ha Debrecenben járok a Corában, ott más fajtát kapni ugyan, de szintén ennyi az ára. Nálunk a Lidl és Aldi (meg a többi bolt) kínálata is erősen a helyi igénykehez van szabva, vagyis abból indulnak ki, hogy akinek ilyen flancos cucc kell, az kifizet érte ennyit is…. Ha egyáltalán tartanak ilyesmit. De még ez sem jellemző. Elég szomorú. Eszméletlenül elborult árakat kérnek el vacak minőségű termékekért is. Én főleg ezért (is) csinálok szinte mindent házilag.
De a recept előnye, még ilyen barátságos mogyoróvaj árak mellett is, hogy nem kell érte elmenni a boltba, ha éppen nincs otthon… :) (valamiért abból indulok ki, hogy földimogyoró minden háztartásban akad :) )

Kiskukta
2009. augusztus 27., csütörtök

Én is nagyon kedvelem az Aldis mogyoróolajat, salátára is rendszeresen teszem (én az olivát valamiért nem tudom megkedvelni, pedig próbáltam), és a többi termékét is. Az olajból már nekem is a második üveg fogy.

killervidra
2009. augusztus 27., csütörtök

Szerintem is finom! :)
Az olívaolajból szerintem nem mindegy, hogy honnan származik. A gyári olaszokat én általában nem szeretem, a görög is erős (félve jegyzem meg, nekem kellemetlen) ízű. (persze most csak a multikban kapható kínálatról beszélek. A spanyoloknak viszont általában finom íze van, mindenféle bántó felhang nélkül. Meg vannak az igazi kézműves olívaolajak, bár azokat beszerezni…. De esetleg a Borges extra szűz még egy próbát megér. Van belőle pici üveges is… :)

benzsi
2009. augusztus 27., csütörtök

Én is sokféle olívaolajat kipróbáltam már. Szerintem a Bertolli Extra Vergine Gentile-olaja nagyon jó. Nem durva ízű és az ára is még a jobbak közül való, próbáljátok ki!:)

killervidra
2009. augusztus 27., csütörtök

Én próbáltam azt is.Nem rossz, de nekem nem jön be annyira, mint a Borges. De tényleg nem rossz! :)

lúdanyó
2009. augusztus 29., szombat

Régóta meg van nekeme is ez a recept, de sose próbáltam ki eddig. Na de most! Úgyis tele vagyunk tavalyi mogyoróval.
Van nem messze a munkahelyemtől egy szír fűszeres és ott vettem szíriai olivaolajat. Nagyon finom volt. Jó, tudom, hoy nem Nyíregyháza, de hátha egyszer erre vet a sors :)

killervidra
2009. augusztus 29., szombat

Tényleg jó ötlet a maradék sós mogyoró felhasználására! Eddig erre nem is gondoltam! (igaz, nálunk csak akkor van ilyen, ha a mogyoróvajhoz veszek :) )
Az az olívaolaj biztosan finom lehetett! (gyanítom, azért én egy szír fűszeresnél igen jól ellennék, olívaolajjal vagy anélkül is… :) )
Én nagyon szeretem az olívaolaj ízét, de sajnos csak multikban kaphatóakat tudok beszerezni. Azért valószínűleg az igazi olasz (itt nem a turistáknak készített csicsás üvegű, állítólag kézműves olajra gondolok) is finom lehet! :)

Petya
2010. július 12., hétfő

még csak 14 vagyok és ráadásul fiu de szeretek hasonló finomságokat csinálna és ez egy isteni recept, efgyébként szerintem a legtöbb aldis cucc finom.

killervidra
2010. július 13., kedd

:)))
Örülök hogy bejött! :)
Az aldis cuccok többségét meg én is szeretem. :)

Ujcz Ági
2010. november 16., kedd

Nagyon finom a házikészítésű krém főleg úgy, hogy egy présgépet is kaptam kőlcsön és nagyon sima krémes lett. Viszont lusta vagyok elkészíteni, így néha itt vásárolok:
http://www.bioszallito.hu/pindakasmogyorovaj?termek-120099
:)

killervidra
2010. november 17., szerda

Ági, örülök hogy tetszik! :)
Köszönjük a linket, bár én inkább kimegyek a konyhába és 5 perc alatt összedobom, mintsem hogy a szállításra várjak. :)
(meg házilag olcsóbb is sokkal :) )

Mano
2011. július 21., csütörtök

Köszönjük! Gyorsan ki is próbáltam, nekem bejött :)))

killervidra
2011. július 22., péntek

Mano, örülök hogy ízlett! :)

Angel
2011. augusztus 2., kedd

Sziasztok!
Hónapok óta vadászok egy olyan konyhai kisgépre, ami elkészíti (megfelelőre pépesíti) a mogyorót, hogy finom – nagyon finom – házi mogyoróvajam legyen, de nem találok gépet. Aprítóra gondoltam először, de azok olyan 300-450 Wattosok, egy eladó azt mondta, mogyoróhoz legalább 700 Wattos kellene… azok a botmixerek, és van amelyikhez van rendes aprító tál késekkel. Egy ilyen lenne a megoldás? Előre is köszönöm!!!

killervidra
2011. augusztus 4., csütörtök

Szia Angel! Én mostanában egy 600 wattos üveg kelyhes Braun turmixgéppel készítem, és ez egészen jól bírja, szép sima krémes lesz a végeredmény kellően kitartó turmixolás után. Ha gyengébb teljesítményű a gép, akkor lehet segíteni neki egy kicsivel több földimogyoró olajjal az elején. De a turmixgép eleve simább eredményt produkál, mint a késes aprító.

Angel
2011. augusztus 4., csütörtök

Kedves Killervidra!
Először is köszönöm válaszod:) másodszor pedig:
…tehát inkább turmixgép, mintsem aprító, vagy botmixer.
Az lenne a kérdésem, hogy hogyan lehet egy ilyen ‘akció’ után kitakarítani a turmixot, mert nekem van egy (szigorúan gyümikre szakosodva, olyan 350-400 Wattos), azt használat után azonnal mosom, de egyszer “vad” voltam, és nagyon krémes túrót tettem bele a gyümikkel… hát nem volt egy leányálom kitakarítani…
A mogyoróvajat hogy tudom kitakarítani egy turmixból? Vagy vannak amelyeknek síkabb az alja? és nem olyan kis gombócos (dombos)?

Angel
2011. augusztus 4., csütörtök

… jajj igen és még valami: olvastam itt-ott különböző oldalakon, hogy mogyoróvaj készítése időigényes munka (mármint a turmixnak), megközelítőleg 5-10 perc. Egy turmixot nem lehet ilyen hosszú ideig bekapcsolva hagyni, mindegyik használati utasítás azt írja, hogy túlmelegszik a motor. Körülbelül 2-3 perc a maximális idő.
… és tényleg egy utolsó dolog: olaj nélkül mennyire megy a dolog? mert olaj nélkül szeretném :) Nagyon köszönöm előre is :)

killervidra
2011. augusztus 4., csütörtök

Angel, az én gépem alja lecsavarható, szétszedhető, így jól tisztítható. Bár van némi kitapadàs a kancsó oldalàra, de úgy csökkentem a veszteséget, hogy a mogyoróvaj készítését mogyoróvajas turmix készítésével zárom le. :)
Olaj nélkül tényleg időigényes, ilyenkor 3-4 körben érdemes végezni a turmixolást, közben pedig pihentetni a gépet. ( 5 perc utàn kezdett fura szaga lenni a motornak, szóval tényleg nem írnak butasàgot a hasznàlati utasítàsok :) ) Olaj nélkül is meg lehet így csinálni, de nekem az annyira nem jön be, nem elég krémes, és elég száraz, tapadós marad. Sütéshez, turmixhoz viszont az is jó. Igazàból az olaj nem sokat dob a kalóriatartalmàn, nem is kell sok belőle, és a hidegen sajtolt mogyoróolaj miatt még az az érzésem is megvan, hogy ez nem is egészségtelen. :) Ja, és olaj nélkül csak akkor működik, ha olyan sós mogyorót használsz, amit alapból sok hozzáadott olajjal pirítottak és/ vagy elég magas a saját olaj tartalma is, egyébként nem lesz krém belőle. ( pl a bioboltos natúr mogyoró házi pirítàsàval ez nem működött nekem egyáltalàn…)

almo
2012. február 8., szerda

egy nagyon egyszerű (együgyű?) kérdésem volna.
sima vajjal nem lehet csinálni?

killervidra
2012. február 9., csütörtök

Szia almo! Ha sima vajjal készül, akkor már egy hűvösebb kamrában is keményre szilárdul, szóval azzal csak melegen lesz kenhető. Egyébként olvasztott vajjal meg lehet csinálni, ha pl sütibe, krémbe, mártásba kell, úgy is biztosan nagyon finom lesz. :)

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)