Vajkaramellás pite fahéjas-karamellás sült almával

2009. augusztus 25, kedd | desszert | Szerző: Herczeg Gabriella

p13100021

Készülök az őszre. (nem kis örömmel)

Mondjuk ezt a sütit először hétvégén, rekkenő hőségben sütöttem a családi grillezésre Kisvárdán. De senkit nem zavart, hogy ez nem egy nyári darab. Morzsa nélkül fogyott el ez is, meg a rebarbarás crumble is. Másnap pedig leendő sógornőm telefonon tudakolta a receptjét. Micsoda szégyen, pedig gasztroblogom van. Ildomosnak találtam tehát bejegyzést készíteni belőle.

Na, azért most sem erőltettem meg magam, a recept kísértetiesen hasonló a mascarpones körtés pite receptjéhez. Járt utat a járatlanért, ugye…

  • 24 cm piteforma
  • 3 dl tejszín,
  • 5 dkg vaj,
  • 13+5 dkg cukor,
  • 4 tojás,
  • 10 dkg simaliszt,
  • 50 dkg zöldalma (vagy savanykás alma),
  • 1 tk fahéj,
  • 1 kk só,
  • vaj és liszt a formához

A 13 dkg cukorból világosabb karamellt készítek. Serpenyőbe öntöm, nem keverem, csak rázogatom és azt is csak ritkán. Ha ez megvan, megy hozzá a vaj és ha az feloldódott, a tejszín is. Vigyázat, sistereg! Kis lángon folyamatosan kevergetem. Miután az összes karamell feloldódott, lehúzom a tűzről, és megvárom, amíg kissé kihűl. Addig lehet almát pucolni.

A sült karamellás almához az almát meghámozom, a húsát 2 cm kockákra vágom. Egy nagyobb serpenyőben az 5 dkg cukrot karamellizálom, ezután hozzáadom az almakockákat. Nagyobb lángon sütöm, gyakran rázogatva, addig, amíg a karamell feloldódik az alma levében, az alma kis színt kap, de még nem puhul meg nagyon. Ez csak néhány perc. Végül megszórom a fahéjjal és összeforgatom.

Ha kihűlt a karamellás tejszín, megy hozzá a liszt, a só és a tojás is. Habverővel alaposan kikeverem. Kivajazott, kilisztezett formába öntöm, és megszórom a tetejét a sült almával. 160°C fokon 45 perc. Túlsütni nem ér!

Ez már kicsit macerásabb, eltarthat fél óráig is az elkészítése. Plusz a sütés.

Költségek: tejszín: 300 Ft, vaj: 60 Ft, liszt: 50 Ft, cukor: 40 Ft, tojás: 120 Ft, alma: 100 Ft

összesen 670 FT

Címkék: , ,

6 hozzászólás a bejegyzéshez: Vajkaramellás pite fahéjas-karamellás sült almával

trinity
2009. augusztus 25., kedd

Ugye, nem csodálkozol?? – de elmentettem:)))Nagyon finom!!!

killervidra
2009. augusztus 25., kedd

Köszi, Trinity! :D Szerintem ez is ízleni fog! ;)

lúdanyó
2009. augusztus 26., szerda

Miket fogsz sütni, ha már Ponty úr nem segít neked a testsúlyod megőrzésében? :) Mert ezek a sütemények merényletek …

killervidra
2009. augusztus 26., szerda

:) Abban bízom(?), hogy akkor majd elégetem a kalóriákat Ponty utáni rohangálásban! Vagy nem is lesz időm sütni/ enni… :D
De ha ez a reggeli, és csak egy szelt, akkor nem (annyira) hizlal. Ugye????

trinity
2009. augusztus 26., szerda

Szerintem kár előre ezen aggódni…
Én lánykoromban 6-7 kg-mal több voltam, mint ma. Képtelen voltam leadni…( Jó, kövér akkor sem voltam, de több, mint szerettem volna)

Ahogy a gyerekek születtek sorban, mindig visszaálltam az 57-58 kg-ra, és ez szerencsére nem mozdul….Ez 169 cm-hez nekem belefér.
( Jó, azért mozogni kell az évek során, de nekem speciel nem a kilók ellen, hanem az izmok érdekében, hogy azok megmaradjanak…Bizonyos kor felett elkezdődik az a fránya átrendeződés hízás nélkül is:)))

killervidra
2009. augusztus 26., szerda

Azért annyira nem aggódom! :) Kicsit hiperaktív vagyok (néha ez a blogon is látszik… :) ), Férj úgy szokott rám szólni, hogy üljek le, mert már attól is szédül, ha csak nézi, hogy egyfolytában körbe-körbe megyek. :D Amíg dolgoztam, addig csont és bőr voltam, mert nem tudtam eleget enni. Így, hogy itthon viszonylagos nyugi(?) meg süti van, hát így sem vagyok túl kövér. :) A mozgás viszont nekem is hiányzik (mármint a nem házimunkához kapcsolódó), ezen jó lenne változtatni, de egyelőre nem megy… Férj szavaival élve egyelőre a túlélésre játszunk. De talán lesz ez még jobb is… ;)

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)