VKF! XXVII.- 2. rész, Túró Rudi fagyi, sajtos kréker, tejcsoki torta

2009. augusztus 24, hétfő | desszert, sós | Szerző: Herczeg Gabriella

Kicsit túldimenzionáltam a bejegyzés adta lehetőségeket, amikor azt gondoltam, hogy egybe majd minden belefér, ami Lúdanyó VKF! kiírására készült… Szóval folytatás következik.

Túró Rudi fagyi

p1290046

Szerintem ez nem igényel külön magyarázatot.

750 ml massza

4 dl joghurt, 15 dkg félzsíros tehéntúró, 1 dl mascarpone, 1 kisebb citrom leve és reszelt héja, 2-4 ek (nád)cukor, 2,5 dkg nagyon jó minőségű, 50-60% étcsoki+ a díszítéshez

A csoki kivételével a hozzávalókat turmixgép kancsójába töltjük és turmixoljuk. Ez a massza megy a fagyigépbe. Ha félig kifagyott, megy hozzá a durvára reszelt étcsoki is. Miután elkészült, poharakba adagoljuk, a maradék csokiból pedig reszelünk rá a díszítéshez. Ha előző nap készül, a masszát jégkrém formákba lehet tölteni (vagy műanyag pohárba, pálcikával), nagyon finom jégkrém lesz belőle.

 

Sajtos kréker

p1290151

Vagy mini pogácsa. De mégis inkább kréker, mert az íze nagyon hasonlít a régen a Wolf által gyártott goldfischliéhez, ami akkor még finom volt. Legalábbis én úgy emlékszem. Most meg szörnyű. Legalábbis szerintem.

Mindegy, recept.

4 tepsihez

400 gr tejszín, 600 gr rétesliszt, 80 gr cukor, 80 gr extra érett cheddar (vagy más, jó minőségű kemény sajt), 60 gr vaj, 2 tk só, 2 kk szárított élesztő

tej, cukor, szezámmag, mák a tetejére

Az élesztőt a liszttel jól elkeverjük. A hozzávalókból a sajt kivételével közepesen kemény, rugalmas tésztát gyúrunk, alaposan kidolgozzuk. Akkor jó, ha a massza már nem ragad a kezünkhöz. Konyharuhával letakarva a duplájára kelesztjük.

Ha megkelt, hozzáadjuk a finomra reszelt sajtot, alaposan átgyúrjuk, és gyúródeszkán 3 mm vastagra nyújtjuk. Kis méretű (2-3 cm átmérő) sütemény szaggató formával kiszúrjuk (nekem csak csillag alakú van ilyen pici méretben). Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, a tetejét kevés cukros tejjel megkenjük, és megszórjuk mákkal vagy szezámmaggal, de maradhat natúran is. Én a mákos szórásra csak a legvégén jöttem rá, így a képen a natúr változat szerepel.

Kelni hagyjuk 10-15 percig.

180°C fok, 15 perc, vagy amíg aranyszínű nem lesz.

Tejcsokoládé torta

p1290118

Igazából egy egyszerű, liszt nélküli csokis süti, torta formában kivitelezve. És nagyon fontos, tejcsokis. Ezt már megtanultam, hogy a gyerekek többsége nem rajong a masszívan kakaós, keserű csodákért. Ez most 18 cm átmérőjű kapcsos formában sült, de dupla adagban, normál méretű formában sütve (28 cm kapcsos) lehet csak egy egyszerű, nagyon finom csokis süti, még a tejcsokis máz sem kell hozzá, csak valamilyen gyümölcsragu.

A szórócukor pedig…hát, igen. Tele mesterséges színezékkel, adalékkal. De a díszítésnél én sem tudok ellenállni a színes bigyóknak. Mentségemre szolgáljon, hogy soha nem esszük meg…

18 cm kapcsos tortaforma

100 gr tejszín, 100 gr tejcsoki, 2 tojás, 100 gr darált mogyoró, 50 gr cukor a tésztához

vaj, liszt a formához

100 gr tejcsoki, 50 gr mascarpone a krémhez

A csokit a tejszínnel folyamatos kevergetés mellett összeolvasztjuk. Megy hozzá a mogyoró, cukor és ha langyos, a tojás is. Habverővel alaposan kikavarjuk. Kivajazott, kilisztezett tortaformában 170°C fokon 40 perc.

A krémhez a csokit a mascarponeval összeolvasztjuk. Langyosra hűtjük.

A kihűlt tortát rácsra borítjuk, óvatosan, mert ez a tészta kicsit törékeny. A krémmel bevonjuk, ízlés szerint díszítjük. Erre most került csokiforgács és színes szórócukor. De ha Ponty Úrnak készítek majd ilyet, azon csak csoki és házi marcipán díszek lesznek, természetes ételfestékekkel színezve…

 

 

Címkék: , , , , , , , ,

9 hozzászólás a bejegyzéshez: VKF! XXVII.- 2. rész, Túró Rudi fagyi, sajtos kréker, tejcsoki torta

Vesta
2009. augusztus 24., hétfő

Annyira tetszik mind a három finomságod, hogy szülinap nélkül sorban ki fogom próbálni! Na jó, a tortasütésre alkalmat ad egy szeptember elejei névnap!

lúdanyó
2009. augusztus 24., hétfő

Én is így vagyok velük, mint Vesta :) Nagyon szuper!!

Beatbull
2009. augusztus 24., hétfő

Nagyon tetszik a túró rudi fagyid! Aranyos a fénykép is ;) Ditémnek elkészítem majd, mert nagy túró rudi rajongó. A tortád is gyönyörű ;)

killervidra
2009. augusztus 24., hétfő

Kedves Lúdanyó, Vesta, Beatbull, köszönöm! :)
A fagyi Férj szerint is igen közel áll az igazi piros pöttyöshöz, remélem, Nektek is ízleni fog! :)
A torta nekem is nagy kedvencem! Ha dupla adagban készül, és van két darab 18 cm tortaforma hozzá, akkor nagyon szép, magas, még ennél is látványosabb tortát lehet belőle készíteni!
Az első képért a köszönet Ponty Urat illeti, aki kölcsönadta hozzá a kanálkáit! ;) És örülök, hogy a torta is tetszik! :)

Reni
2009. augusztus 24., hétfő

Nagyon jó lett a menüsor! A túró rudi fagyit biztos, hogy én is ki fogom próbálni, meglehet a krékert is ;)

trinity
2009. augusztus 24., hétfő

Tényleg nem apróztad el! A fagyiddal kezdem majd a próbát:) !! (bár mindegyik nagyon tetszik! )

killervidra
2009. augusztus 24., hétfő

Reni, Trinity, köszi! :)
Remélem, ízleni fog! ;)

Millie
2009. augusztus 25., kedd

Wow!
Alig várom, hogy beinduljon nálatok a “zsúrszezon”! :-D

killervidra
2009. augusztus 25., kedd

:D
Mások is vannak ezzel így… :)

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)