Csokoládé puding gyömbéres körtével, mascarpones tejszínhabbal

2009. augusztus 12, szerda | desszert | Szerző: Herczeg Gabriella

p1180009

Hogy most ez puding, vagy mi, nem tudom. Az biztos, hogy finom. Arról a csokis valamiről van szó egyébként, aminek olvadós-folyékony a belseje. Találkoztam már Gordon Ramsay-féle verzióval – aminek eltüntettem a receptjét. Megvan a Baraka-féle, amit nem tudom, hogy miért nem csinálok meg, pedig a sógornőm úgy adta ide a receptet, hogy legyen nálam, majd én megcsinálom és felrakom a blogra, ott biztosabb helyen lesz mint nála. Ehhez képest, ugye…

Aztán Anyu beköltözésének kétes értékű hozománya, a TV ismételt üzembe helyezése miatt úgy döntöttem, hogy nosza, itt az alkalom főzős műsorokat nézni. A Spektrumon futó Bill (?), Sydney szakácsa sorozatban pedig bemutatásra került ez a recept. Csak a hozzávalókat tudtam papírra karmolni, az elkészítés módját (sütési idő) illetően a Baraka receptjére hagyatkoztam.

Hát… Ez nagyon-nagyon jó. Hamarjában el is határoztuk, hogy ez lesz a desszert a keresztelő utáni ebéden.

Gyors, egyszerű, a végeredmény pedig különleges.

A körte és a hab pedig kell mellé szerintem, de el tudom képzelni helyettük – istenem, annyi minden mással! Fahéjjal a tésztában és/vagy Cointreau-vel még forrón meglocsolva, körte szorbettel, ánizsos narancs raguval… Mindenféle fagyik, szirupok, krémek, gyümölcsök  lebegnek a szemem előtt, azt hiszem, kissé mániákus lettem. (ez sajnos sűrűn megesik velem, de nem kell aggódni, szerencsére hamar elmúlik, csak a családnak nehéz. Főleg anyunak, aki a sérülése miatt nem tud elmenekülni. Halkan és félve jegyezte meg, hogy ha ez így megy tovább, több tíz kilóval lesz nehezebb, mire a gipsz lekerül a lábáról… Azért azt hiszem, nem ennyire rossz a helyzet, csak most kávéztam, és a szokásosnál erősebbre sikerült az eszpresszó)

Recept.

4 kis felfújt formához

125 gr étcsokoládé (jó minőségű, 60 %), 125 gr vaj, 2 csapott ek simaliszt, 4 ek cukor, 2 egész tojás, 2 tojás sárgája, késhegynyi vanília

vaj és kakaópor (holland, nem instant, nem cukros) a szóráshoz

A csokit a vajjal összeolvasztom kis lángon, időnként megkeverve. Megy hozzá a liszt, cukor, vanília, ha már langyos, az egész tojások és a sárgája is.

Ez ennyi volt, kivajazott, kakaóval “kilisztezett” formába öntöm, háromnegyedéig érjen a massza a formának.

210°C fokon 14 percig sült. (az eredeti receptből több idő rémlett, nagyobb hőfokon, de a Baraka receptje 10 percet írt, 180-190°C fokon. Mivel nekem sima gázsütőm van, köztes megoldás mellett döntöttem. Így a közepe folyékony, krémes maradt, a külseje pedig átsült. A sütőből kivéve még kissé nagyobb része volt remegős a sütinek, de mire kicsit kihűlt, jobban megszilárdult. Szerintem ez így pont jó volt. (Anyu és Férj szerint is))

A formából simán ki lehet borítani ha már langyos, maximum egy késsel kell segíteni a széleknél.

Gyömbéres körtét és mascarpones tejszínhabot adtam mellé.

A körtéhez a meghámozott, felkockázott körtét nádcukorral, citromlével és reszelt gyömbérgyökérből kicsavart lével ízesítettem (de a szárított gyömbér is megteszi). Kicsit kell hagyni állni a tálalás előtt, hogy összeérjenek az ízek.

A mascarpones habhoz 1-1 dl mascarponet és tejszínt 1 ek porcukorral  simára kevertem, majd habszifonba töltöttem. Mascarponeval keverve a tejszínhab sokkal gazdagabb ízű, stabilabb szerkezetű lesz.

Címkék: , , ,

5 hozzászólás a bejegyzéshez: Csokoládé puding gyömbéres körtével, mascarpones tejszínhabbal

trinity
2009. augusztus 12., szerda

Csokifelfújt?
Jujj, egész nyáron nem volt felfújt!!!Isteni kombináció!!!
Ha anyukád nem bírná, szólj, beköltözöm:))))

ludanyo
2009. augusztus 12., szerda

Az angolok mindent pudingnak neveznek, jó lesz erre is ez a név :) Ki fogom próbálni én is, olyan régóta szemezgetek ezekkel a csokis, belül folyós, kívül szilárd pudingokkal (felfújtakkal).
De ki az a Baraka? Eddig csak utazási irodáról hallottam ilyen néven.

killervidra
2009. augusztus 12., szerda

Trinity! Én befogadnálak szívesen. De szerintem a családod hiányolna. És nemcsak a főztöd miatt! ;)

Lúdanyó! Szerintem is jó név rá a puding, nekem legalábbis megfelel. A Baraka egy étterem Budapesten, sógorom szerint nagyon jó. Híresnek híres, legalábbis azt hiszem. De nekem a pesti éttermek terén az utóbbi három éveben nagyon nagy a lemaradásom. De ha sógor mondja, én elhiszem! :)

Piszke/Candy's
2009. augusztus 13., csütörtök

Lávasütinek is nevezik (merthogy kifolyik a belseje) Nigella-nál meg Molten chocolate baby cakes néven fut például. nevezzük akárhogy, nagyon finom.

killervidra
2009. augusztus 13., csütörtök

Igen, igen, a Baraka recept szerint csoki vulkán volt, a Ramsay-féle név meg talán a forró csoki fondant. De a Spektrumon meg csoki pudingnak fordították, bár gyanítom, rosszul. :) Mindegy, nem akartam a nevezéktanba bonyolódni, nekem is elég annyi, hogy finom! :)

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)