Rozsos kenyér teljes kiőrlésű búzaliszttel

2009. augusztus 11, kedd | kelt tészta | Szerző: Herczeg Gabriella

p1170062

Az illusztris vendégre tekintettel készült ezúttal kenyér is (meg fura lett volna azért a májkrémet is keksszel enni).

Nem egy különleges recept, igazából az elmúlt hónapokban ezt sütöttem legtöbbet. Talán ezért nem is jutott eddig eszembe bejegyezni. Na de majd most!

300 gr teljes kiőrlésű búzaliszt, 100 gr rozsliszt, 40 gr napraforgó olaj (hidegen sajtolt), 3 dl víz, 2 ek cukor, 1 csapott ek só, 1-2 gr friss élesztő

(1 ek köménymag, egészben, pirítva, amit én most elhagytam a májkrém miatt, bár amúgy szoktam bele tenni, és az első kelesztés után gyúrom hozzá)

Az élesztőt a liszttel elmorzsolom, majd a többi hozzávalóval együtt alaposan kidolgozom. Rugalmas, közepesen lágy tésztát kell kapnunk. Cipóvá formázom, kevés olajjal megpaskolom a tetejét, és nedves konyharuhával letakart tálban félreteszem pihenni. Úgy 12 órára. Előző este szoktam dagasztani, és az sem baj, ha több időt pihen, mint 12 óra.

Másnap a sütőt a fedeles sütőtállal együtt 260°C fokra melegítem elő (ez a maximum, ha bent van a tál is).

A tésztát átgyúrom, megkísérelem egy cipóba hajtogatni, majd egy nagyobb darab sütőpapírra helyezem kissé amorf, de mindenképpen a sütőtál alakjára hajazó formában. A duplájára kelesztem.

Ezután a papírral együtt a sütőtálba emelem, fedővel max hőfokon 15 perc, majd fedél nélkül 180°C fokra állítva a hőfokot még 10 perc következik. Ha megkopogtatva dobozos a hangja, akkor kész. Ha nem, akkor még süssük.

Rácsra emelve hűtöm ki.

Gyengébb kenyérszeletelési készséggel megáldott családtagok kedvéért előre felszeletelem, és úgy teszem el kenyértartó zsákba.

Címkék: ,

Még nem érkezett be hozzászólás.

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)