Mascarpones körtés pite

2009. augusztus 4, kedd | desszert | Szerző: Herczeg Gabriella

p1100002

Megint rém bonyolult recept következik. Abból, amit múlt héten a hűtőben találtam.

Ez persze nem a múlt heti süti, azt megettük. Az amúgy is rebarbarás volt, ahogy a múlt héten majdnem minden, mivel kissé alábecsültem a kapott mennyiséget. Botor módon nem a mélyhűtőbe raktam, hanem mindenbe, amit sütöttem/főztem.

Nem baj, mert finom volt. Ha nem lett volna az, nem kellett volna megint megsütnöm. Most körtével és vaníliával, Férj kedvére. Szerinte ez így még finomabb volt. Szerintem nem. Erről támadt egy rövid, heves vitánk, mi ilyesmivel szórakoztatjuk magunkat esténként, TV helyett. (beszélgettünk még a körte-kesudió-tészta társításáról is, alapvetően sós formában, de ennek taglalása talán kissé lazán kapcsolódna most a bejegyzés témájához, és talán kissé unalmas is lenne)(most abból indulok ki, hogy amit eddig írtam, az nem volt az)(van önkritikám (azt hiszem), úgyhogy most nem folytatom tovább)

  • 24 cm átmérőjű piteforma
  • 13 dkg simaliszt,
  • 13 dkg cukor,
  • 4 tojás,
  • 20 dkg mascarpone,
  • 10 dkg tejföl,
  • 40 dkg hámozott, felkockázott (vilmos)körte,
  • házi vagy Bourbon vaníliás cukor

A körte kivételével mindent összekutyulunk, én sok vaníliát tettem bele, mert így szeretem. Szerintem a cukor az egy kicsit sok, mert ezt mi reggelire, kávé mellé esszük, de Férj szerint pont jó. Ez így nekem inkább sütemény, mint reggeli. A rebarbarához viszont kellett ez a mennyiségű cukor. De ezt mindenki döntse el saját maga.

Végül beleforgatom a körtét is a masszába.

A sütőtálat kivajazom, kilisztezem, beleöntöm a tésztát, és 160°C fokon 45 percig sül. A cél az, hogy éppen csak a széle kezdjen színt kapni, de ne piruljon meg a teteje. A tészta így jól szeletelhető, de kissé azért remegős marad.

A végeredmény nekem egy igen finom körtés pudinghoz hasonlít leginkább, bár én a biztonság kedvéért mindent pitének keresztelek el, amit piteformában sütök.

Elkészítés: 10 perc

Sütés: 45 perc

Költségek: mascarpone: 320 Ft, tejföl: 50 Ft, liszt~ 20 Ft, cukor~25 Ft, tojás: 120Ft, vanília~50 Ft, körte: 100 Ft

összesen 685 Ft, azaz 115 Ft/ szelet

Címkék: , ,

16 hozzászólás a bejegyzéshez: Mascarpones körtés pite

trinity
2009. augusztus 4., kedd

Esküszöm, csökken ilyenkor a lelkifurdalásom, hogy ti is sütiztek:)) Pedig már kezdett rajtam eluralkodni:D
Nagyon finom ez a vaníliás pite, valami hasonlót megkísérlek nemsokára….

killervidra
2009. augusztus 4., kedd

Lelkifurdalással sütizni nem jó. Ha már úgyis sütizik az ember, akkor élvezze ki minden percét. Mert úgyis sütizik az ember… :D
Ez nagyon finom volt, most nálunk ezek a puding állagú sütik amúgy is nagyon mennek.
Biztos a Tied is finom lesz, várom a posztot belőle! :D

trinity
2009. augusztus 4., kedd

Á, azért jóízűen esszük meg…Hozzátartozik az élet apró örömeihez!
Csak tudod, sok hétköznapi ételt főzök, hagyományos főzelékeket, leveseket, egytálételeket-ezeket nem akarom posztolni. Így aztán volt már, aki azt hitte,csak édességen élünk:))
Pedig tényleg nem…

killervidra
2009. augusztus 5., szerda

Igen, ez is ismerős! ;)

trinity
2009. augusztus 10., hétfő

Tőled sütöttem, reggelre időzítettem! Köszi szépen-ez nagyon finom süti-még sokszor lesz nálunk is!!!

killervidra
2009. augusztus 10., hétfő

Örülök, hogy ízlett! :D
Tényleg finom… :) A poszt óta én is ezt sütöm- minden másodnap, felváltva a túrótortával. :D

evelin
2009. augusztus 29., szombat

Hmm,ezt én is kipróbálom jövőhéten,mert isteni vilmoskörtéink teremnek a fán :) Egy kérdésem lenne:
piteforma helyett használhatok olyan fém,csatos tortaformát is?
Nem tudom,van-e különbség, ugyanis nem vagyok gyakorlott sütemény-készítő (csak az utóbbi fél-1 évben kaptam rá), így csak ez az egy formám van :)

evelin
2009. augusztus 29., szombat

Ja és mégvalami: légkeveréses sütőben kell ennyi ideig sütni, és ilyen fokozaton,vagy sima sütőben?

killervidra
2009. augusztus 29., szombat

Szia! Örülök, hogy tetszik a blog! :) Piteforma 24 cm átmérőjű, kerek, ezen kívül más nem fontos, lehet ugyan ilyen méretű kapcsosban, lábasban, akármiben. 28 cm átmérőjű kapcsosban kicsit lapos lesz. De jó egy kb 20×20 cm szögletes forma is… :) Sima gázsütőm van, légkeverésen elég 140-150°C fok és valószínűleg kevesebb idő is (45 perc talán)
Sok sikert! :)

evelin
2009. augusztus 29., szombat

Nagyon köszönöm :) Szerencsére nekem is 24cm-sem van :)
Neked is sok sikert a bloghoz,innentől olvaslak rendszeresen :)

killervidra
2009. augusztus 29., szombat

Köszönöm! :)

evelin
2009. szeptember 1., kedd

No megcsináltam az előbb a pitét, éppen hűl. Csodásan néz ki, remélem olyan jó is lesz, mint amilyen a látvány :) Alig akartam elhinni,hogy “megsült”, pont olyan volt a teteje ránézésre, mint mikor beraktam folyékonyan, aztán próbáltam megszúrni villával és egyből rájöttem, hogy tényleg kész van. Bíztató :)

Raktam bele mandulát is,és a tanácsodra kicsit kevesebb cukrot, fő az egészség :D

Köszönöm a receptet! :)

evelin
2009. szeptember 1., kedd

…isteni lett:) A mandulával főleg! Bár anélkül is jó lenne,de így,uhh.. :)
Szóval mégegyszer,köszönöm a szuperjó receptet:)

killervidra
2009. szeptember 1., kedd

:)
Örülök, hogy ízlett!

Judit
2010. szeptember 14., kedd

Gratulálok a recepthez! Tegnap megsütöttem és hihetetlenül finom lett!!!

killervidra
2010. szeptember 14., kedd

Judit köszönöm, örülök hogy ízlett! :)

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)