Fehérbabos borjú egytál

2009. augusztus 3, hétfő | borjú, egytálétel | Szerző: Herczeg Gabriella

p1090011

Az elmúlt egy-két hét a frissen beszerzett Anthony Bourdain könyvem, a Francia bisztrókonyha bűvöletében telt. Azt hiszem, a nagy Túrós Emil könyvem óta nem volt a kezemben ehhez fogható szakácskönyv. Bár az úr televíziós munkássága nem tartozik a kedvenceim közé, de az, amit az ételekkel  művel annál inkább.

A  Les Halles konyhája  Zola Franciaországába kalauzol minket vissza, mely számomra különösen kedves. Ahhoz a francia konyhához, amit én szeretek (mert szégyenkezve vallom csak be, de az új hullámos francia konyhával engem rosszabb napjaimon a világból is ki lehetne üldözni….) A receptekből és leírásokból pedig sugárzik az ételek, alapanyagok iránti mélységes tisztelet és szeretet. Ami számomra nagyon fontos.

Ez a könyv olyanoknak szól akik nemcsak rajonganak a finom ételekért, a húsokért, de nem átallanak órákat tölteni a konyhában egy-egy fogás (közel) tökéletes elkészítése céljából. Akik számára az ételek elkészítése és az evés is igazi örömöt okoz.

Bár ez most még nem egy, a könyvből származó recept, de azért Bourdain úr igen inspirálólag hatott a végeredményre.

Az előkészület összességében nem sok idő, a főzés tart csak sokáig, de hát nem kell végig mellette állni.

Bár én a borjú combjából készítettem, lehet más részeiből is (nyak, lapocka), sőt ez a célszerűbb is, hiszen a ragukba inkább a kevésbé száraz, magasabb kötőszövet tartalmú részek valók. Elvileg. Gyakorlatban én a mócsingos húst nem bírom megenni. De ha vendégeknek főzném, akiket le akarok nyűgözni, akkor abból csinálnám.

Hogy miért ez készült, és nem egy eredeti Les Halles recept? Mert, bár én életemben először önszántamból pörköltet akartam főzni (nem is értem. Egész hétvégén palacsintát ettem, pedig azt sem szeretem… ), de Férj megkért, hogy ne az legyen, hanem fehérbabos casserole. Ez van. Pedig én megpróbáltam.

4 adag

50 dkg borjú comb, 2 szál nagyobb sárgarépa (30 dkg), 1 nagyobb szál petrezselyemgyökér, 2 kis fej hagyma (8 dkg), 3-4 gerezd fokhagyma, 2 nagy paradicsom (25dkg), 2 nagyobbacska ág rozmaring, 1 dl száraz fehérbor, 20 dkg fehérbab, 1 babérlevél, 1 tk szárított kakukkfű, 3 ek olívaolaj, 3 dkg vaj, 1 ek simaliszt, 5 dl csirke alaplé, só

A húst 3-4 cm kockákra vágom. Egy nagyobb lábasban felforrósítom az olajat, hozzáadom a vajat, és ha már nem habzik, megy bele a hús. Nagy lángon színesre pirítom. (tényleg színesre. Ha kicsit odakap, annál finomabb lesz) Ha ez megvan, kiszedegetem egy tányérra, és a zsiradékon átpirítom a karikára vágott répát, vékonyra szeletelt hagymát, az egészben hagyott, kés pengéjével meglapított fokhagymát, és a három részre vágott gyökeret (lehet szeletelni ezt is, de én utálom megenni, és akkor nehezebb lenne kihalászgatni). Megszórom a liszttel, felöntöm a borral, felforralom, kavargatva feloldom az odasült pörköket, visszapakolom a húst, és felöntöm annyi vízzel, amennyi ellepi. Ehhez megy még a meghámozott, kimagozott paradicsom és az alaplé, továbbá az egész gally rozmaring, majd végül a só. Innentől fogva a lehető legkisebb lángon éppen csak forrásban tartom a ragut, és várok, amíg a hús megpuhul. Nem fogok hazudni, ez két-három óra. A lével kapcsolatban: ez elég folyadék ahhoz, hogy még bőven maradjon alatta, mire a borjú megpuhul. Ez így egy bőven szaftos ragu. Ha valaki kevesebb vagy több lével szeretné készíteni, tegye úgy.

Addig megfőzöm az előző este beáztatott babot, bő vízben, a babérlevéllel, kakukkfűvel, és némi sóval. Ha megpuhult, leszűröm, félreteszem. Csak akkor adom a húshoz, ha már puha a borjú.

Miután a babot belekevertem a raguba, még 5-10 percig főzöm, hogy kicsit összeérjenek az ízek.

Címkék: , , , ,

10 hozzászólás a bejegyzéshez: Fehérbabos borjú egytál

trinity
2009. augusztus 3., hétfő

Ez a leves nekem való….
A mócsingos húst azonban én sem bírom megenni!

killervidra
2009. augusztus 3., hétfő

Köszi, Trinity!
Pedig mindenki a mócsingosért van oda, akit ismerek. De én is utálom. A ragu íze, állaga lehet, jobb lenne vele, de a én fél gyermekkoromat azzal töltöttem, hogy mindenből kipiszkáltam az ÖSSZES mócsingos húsdarabot. Anyut néha az őrület szélére kergettem… Szóval most én főzök, úgyhogy nincsen többé mócsing. És az igazat megvallva, ez így is nagyon finom, szerintem egyáltalán nem is hiányzik bele.

Beatbull
2009. augusztus 4., kedd

A ragu (és pörkölt is) jobb a sok kötőszövettől. A kérdés csak az, hogy hagysz-e elég időt a sok “mócsingnak” szépen felolvadni. Ha nem, akkor sok fehér mócsing marad a húson, ami nem finom, nem szép és joggal kipiszkáljuk. Ha igen, akkor alig kell a tányéron valamit levágni a húsról, hisz a legtöbbje beleolvad a húsba – a húst hihetetlenül finom szaftossá téve. Azaz, ha időt hagysz a húsnak, akkor épp a “mócsing” által lesz gyönyörű szaftos. Ezért szeretjük a pofit is annyira, mert jól elkészítve a rengeteg kötőszövete felolvad és csodálatos húst eredményez (abszolút semmi mócsing nem szokott rajta maradni, mind felolvad).

killervidra
2009. augusztus 4., kedd

Kedves Beatbull! Mivel a ragu és pörkölt főzést én általában vendégség számára művelem (műveltem eddig), ezért mócsingos húsból szoktam, hagyva neki időt, sok-sok órát, hogy selymes szaft képződjön a kötőszövetből, az mind egy szálig felolvadjon, a húsnak pedig (mások) számára csodálatos, porhanyós állaga képződjön! ;) Aki ettek belőle eddig, általában félájulttá váltak a gyönyörűségtől (még Apu is), szóval azt gondolom, jól volt elkészítve! :D
De én akkor sem szeretem. Rosszul vagyok a malacfültől, porctól, csirkelábtól, kocsonyától, a legtöbb belsőségtől, és még sorolhatnám. A szagától, állagától egyaránt. Én tényleg csak a száraz, tömör színhúst szeretem. Engem a zsír nem zavar, csak a kötőszövet. Ez így van, amióta megszülettem. Én anyámat tényleg az őrületbe kergettem ezzel.
Elkészíteni megtanultam, mert a családom ezeket azért nagyon szereti.
A múltkor, pusztán tapasztalatszerzés céljából, elfogyasztottam egy adag -Öccs szerint- tökéletesen elkészített oldalast (igen, én csináltam persze :D ), úgy, hogy nem csak a húst boncoltam ki belőle. Kicsit rosszul lettem közben, pedig finom volt, ha objektíven néztem. Be kellett látnom, hogy eddig még nem változtam meg ezen a téren.
Én sajnos nem vagyok igazi gourmet… De azért egy napon szeretnék lenni! :)

Beatbull
2009. augusztus 4., kedd

Nem arra akartam célozni, hogy ki mennyire gourmet. Csak arra reagáltam, hogy a mócsingot nem tudod megenni és trinity sem, a “mócsing” viszont “eltűnik”. Én sem szeretem a mócsingot és ha nem olvadt fel kellőképp, Ditém és én is levágjuk, félretoljuk és a tányéron hagyjuk. De ha szépen felolvad, akkor “eltűnik” és nincs mit levágni.
Azt hiszem arra céloztál, hogy a gourmet az állatnak minden részét megeszi? Igen is meg nem is. Tök jó ha mindent fel lehet használni, viszont egyáltalán nem mindegy az elkészítési mód. Kocsonyából is lehet jót és rosszat készíteni (Ditémet pl. üldözni lehet kocsonyával és májjal – a Bábelben mégis imádta mind a kettőt, mert jól volt elkészítve).

killervidra
2009. augusztus 4., kedd

Azt hiszem, akkor félreérthető voltam…
Azt a húst szeretem, ami tömör, rostos. Bélszín, hátszín, rumsteck, ilyesmi. A comb a maximum. A puha, porhanyós, mállékony húst nem szeretem. Akkor sem, ha nem mócsingos. (és valóban, én rosszul használtam a mócsingos kifejezést, nem a kötőszövet+húsra gondoltam, hanem arra a laza szerkezetű húsra, ami utána marad)
Főként a sülteket kedvelem, nekem egy raguban már a comb is túlságosan mállékonnyá válik. (mint például ebben, de igyekszem mások ízlésére is tekintettel lenni, amennyire tőlem telik)
A hurkát, kolbászt, kocsonyát szintén nem szeretem. Kóstoltam pedig már belőle olyat is, ami igen kiválóan volt elkészítve.
Szerintem ez csak annyi, hogy nem vagyunk egyformák.
A gourmet kifejezést pedig nem arra használnám, aki egy állat minden testrészét elfogyasztja. Én csak arra akartam célozni, hogy én például irtózom a poliptól, rákoktól, csigáktól, kakasherétől is, és sorolhatnám még, amiről tudom, hogy ínyencségnek számít. És azt is tudom, hogy bennem van a hiba. Ezért nem tartom magam gourmetnek.
Sajnálom, ha félreérthető voltam.

Beatbull
2009. augusztus 4., kedd

Ah, ok, így már értem mire akartál kilyukadni.
Persze, hogy nem vagyunk egyformák, tök szürke is lenne a világ – kinek a pap, kinek a papné ;)

killervidra
2009. augusztus 4., kedd

Azért igyekszem fejlődni ezen a téren (is), Férj kedvéért…
Mert ő meg minden ilyesmit imád, és nem fair vele szemben, hogy ezekről miattam a hétköznapokban le kell mondania. :)

ludanyo
2009. augusztus 7., péntek

Érdeklődve olvastam a mócsingról kibontakozó beszélgetést :) De még jobban érdekel ez a könyv: kinéztem már én is, csak még bele nem néztem. Most még nagyobb kedvet csináltál hozzá, pedig már nem férnek el a szakácskönyveim a lakásban. Vetésforgóban tárolom őket :)

killervidra
2009. augusztus 8., szombat

Kedves Lúdanyó! Szerencsére nekünk (részben)közös családi gyűjteményünk van, amit Apuék tárolnak. :) Ami csak az enyém, mondjuk az sem kevés, de még én még elférek. De ezt a könyvet jó szívvel tudom ajánlani még a legszűkösebb könyvespolcra is! :D Nekem tényleg nagyon tetszik, pont az én ízlésem szerint való, de szerintem Te sem fogsz csalatkozni benne! ;)

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)