Mascarpones karamellás hab

2009. július 29, szerda | desszert | Szerző: Herczeg Gabriella

p1040007

Mielőtt még bárki azt gondolná, hogy csak édességen élünk, megnyugtatásul közlöm: ez nem így van. De valahogy  mostanában úgy alakult, hogy többnyire teljesen hétköznapi tésztákat eszünk vacsorára, de minden napra készül valami édes finomság is. Talán a fáradtság miatt kívánom ennyire a desszerteket, én nem tudom, de ez semmiképpen nem panasz!

Ez a hab 2×5 perc munkát igényel, és kiválóan simogatja a lelket egy félig ébren töltött éjszaka után, melynek során a kisdedünk frissen szerzett beszédtudományát csillogtatta a hajunkba kapaszkodva, és minduntalan a nyakunkba gurulva… (ő közben aludt, ugyanis Ponty Úr, úgy tűnik, álmában beszél… Igen, és a lényeg! Azt mondja: BABA, és néha már a mama is sikerül!!! )

2 adag

3 csapott ek cukor, 1,5 dl mascarpone, 1 szűk mokkáskanálnyi só, 2 tojásfehérje, szűk maréknyi mandula forgács

A cukorból karamell készül a sóval (széles teflon serpenyőben, rázogatva a legbiztonságosabb elérni az egyenletesen borostyán-színű végeredményt), megy hozzá a mascarpone, és addig kavargatjuk, amíg feloldódik benne a tömbbe ugrott karamell (kis kitartás, sikerülni fog). A krém átmenetileg a hűtőbe kerül.

Ha kihűlt, a tojások fehérjéből kemény habot verünk, óvatosan a krémmel összeforgatjuk, poharakba töltjük, és a tetejére száraz serpenyőben színesre pirított mandulaforgács kerül.

Ha már eleve hideg volt minden alapanyag, további hűtés nélkül azonnal fogyasztható (mert erre szokott lenni egyfajta igény)

Elkészítés: 2×5 perc (kézi habverővel)

Költségek: mascarpone ~250 Ft, tojás: 60 Ft, cukor: 10 Ft, mandula~30 Ft, összesen 350 Ft, azaz 175 Ft / fő

És ezek után már végképp nem tudom megérteni, hogy miért enne valaki porból készült, vagy gyárilag előre elkészített pudingokat, krémdesszerteket…

Megjegyzés: ha valaki aggódna a szalmonella miatt, az használjon a mélyhűtőben előzetesen kifagyasztott tojásfehérjét hozzá. Ez amúgy is ideális desszert az elfekvő készleteink elhasználására!

Címkék: , , , ,

5 hozzászólás a bejegyzéshez: Mascarpones karamellás hab

Reni
2009. július 29., szerda

ez nagyon jó! imádjuk a karamellát és a mascarpone-t is, együtt meg… hmmm :)
valamikor én is úgy vagyok vele, hogy megveszek, ha nem tudok egy nap édességet enni, valamikor meg akár hetekig nem kívánom. érdekes ez az emberi szervezet :]

ludanyo
2009. július 29., szerda

Valamiért én is elsőre az édességeket olvasom el :) Gratulálok Ponty úr első szavaihoz!

killervidra
2009. július 29., szerda

Reni! Én is pont így vagyok vele… Most ez még pár napig tart, aztán lecseng, és utána hetekig csak a család többi tagjának sütök… :) A krém egyébként nagyon finom, én sokféle ízesítéssel készítem ezt a mascarpones-tojáshabos alapot, nálunk igen nagy keletje van. És tényleg percek alatt kész! :)
Lúdanyó, köszönöm! Már nagyon vártuk, de arra nem számítottunk, hogy aztán egész éjszaka gyakorolni fog… De még így is annyira édes volt! :D

trinity
2009. július 29., szerda

Bagoly a gyerek, nincs mese:))) Rémlenek az éjaszakai séták:))

Ez a krém nagyon-nagyon kellemes!! Sajnos, nekem minden mascarponés cucc az:O
Egyenlőre még súlyomnál vagyok, de félek, hogy balhé lesz ebből a blogolósdiból:)))
Rossz útra visztek:)))

killervidra
2009. július 29., szerda

Remélem, Trinity, most nem lesz igazad! Eddig olyan szépen aludt éjszakánként!!!! :)
A mascarpone, meg…hát, nekem könnyű, mert Ponty Úr elképesztő étvágya miatt én egyelőre nem bírok eleget enni! Minden a kis gézengúz bendőjében köt ki végül… :D

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)