VKF! XXVI.- Balzsamecetben sült bébicékla grillezett őszibarackkal, rukkolával, ordával, és pirított dióval

2009. július 12, vasárnap | előétel, hús nélkül, saláta | Szerző: Herczeg Gabriella

pc180021

Vesta VKF! kiírása igencsak megérintett. Amióta az eszemet tudom, édesapám szabad tűzön főz leginkább. Néha télen, hóban is kint rotyog a bogrács (ez nem vicc, tényleg így van!). Mert annak olyan az íze. És az csak úgy jó.

Grillrácsot persze inkább csak nyáron ragad, de akkor igen gyakran, ha tehetné, naponta. Szóval lehet mondani, hogy ennek a mi családunkban hagyománya van. Én persze zsenge gyermekkoromban  csak a salátákat készítettem, meg az innivalót, de most már, hogy nagy vagyok, autonóm grillező lettem. Olyannyira, hogy télére grillserpenyőt szereztem be, hogy akkor se kelljen nélkülözni az ételről a pirult csíkokat.

Most is ez a serpenyő került bevetésre, a kerti grillsütőm gasztroblogon nem részletezendő egeres balesete miatt. (melyből remélhetőleg jövő héten kigyógyul)

A recepthez csak annyit fűznék hozzá, hogy a cékla szerintem így elkészítve a legfinomabb. Én nagy rajongója vagyok a növénynek, ettem már mindenféle formában, de szerintem ez így a legfinomabb (persze ezt közvetlenül követi a héjában, egészben sült változat). A sütéshez pedig elég egy gyengébb minőségű balzsamecetet használni, nekem külön erre a célra van egy bio balzsamecetem, és egy másik, jó/jobb minőségű Saba a salátákhoz. (mert balzsameceteben sütni amúgy nagyon jó dolog. Nemcsak céklát. De ezt majd máskor folytatom!)

Az orda szintén nagy kedvencem. Ez egy friss típusú, savóból készült sajt, én most tehéntejeset használtam. Ha nem kedveljük, vagy nem beszerezhető, megteszi másféle, friss típusú sajt is. Bár szerintem ez passzol legjobban ehhez a salátához.

Az őszibarackot most főleg a VKF! kiírás miatt grilleztem, de ha kevésbé ízes példányokba botlunk, és ezeket szeretnénk salátához felhasználni, feljavítani mindenképpen érdemes így kipróbálni, mert rengeteget tud javítani az ízeken!

És akkor végre a recept (mert kis túlzással annak nevezem)

fejenként 1 bébicékla, 1 közepes őszibarack, 1 nagy marék rukkola, 2-3 ek balzsamecet (sütéshez), 1 tk balzsamecet (dresszingnek), 2-3 dkg orda, 1-2 dkg dió, dióolaj, narancslé

A céklát meghámozom, vékony szeletekre vágom (vagy vékony cikkekre). Egy vastag falú, széles serpenyőben (teflon előny) nagyon kevés dióolajon, fedő alatt megpárolom. Ha kicsit megpuhult, a fedőt leveszem, rálocsolom a balzsamecetet, és folyamatos rázogatás mellett addig sütöm, amíg a folyadék  elpárolog, és/vagy a cékla megpuhul (ha úgy szeretjük. Én nem. Én képes vagyok nyersen is megenni)

Az őszibarackot hasonlóképpen szeletelem fel, mint a céklát. Grillserpenyőben zsiradék nélkül egyik oldalát csíkosra sütöm. Ha ez kész, kiszedem a serpenyőből, és meglocsolom kevés narancslével.

A diót száraz serpenyőben megpirítom.

Összeállítás következik.

A rukkolával megágyazok a tányéron a még langyos cékla és őszibarack szeleteknek, az egészet meglocsolom kevés dióolajjal és balzsamecettel, rámorzsolom az ordát, és megszórom a durvára vágott dióval.  És kész is.

A sütemény-kiszúró használata a zöldségeknél/gyümölcsöknél opcionális. Én megértem, ha valakinek nincsen türelme hozzá…

pc180013

Címkék: , , , ,

9 hozzászólás a bejegyzéshez: VKF! XXVI.- Balzsamecetben sült bébicékla grillezett őszibarackkal, rukkolával, ordával, és pirított dióval

trinity
2009. július 12., vasárnap

Hű, ez eszméletlen szép lett!!!! Az ízeket is próbálom magamban elképzelni-az is tökéletes!!!

killervidra
2009. július 12., vasárnap

Köszönöm, Trinity!
Nekem a balzsameceteben sült cékla, meg a grillezett őszibarack nagy kedvencem- csak idő kérdése volt, hogy összeboronáljam őket! ;)

Beatbull
2009. július 13., hétfő

Nagyon tetszik ez a csillagtányér! Főleg a cékla-barack párosítás nagyon jó ötlet! ;)

Vesta
2009. július 13., hétfő

Gyönyörűséges a tálalás!

lúdanyó
2009. július 13., hétfő

Hát ez gyönyörű lett! Még nem késő pályát módosítani :))

Ági, aki főz
2009. július 13., hétfő

Még sose sütöttem balzamecetben a céklát, itt az ideje, azt hiszem.

killervidra
2009. július 13., hétfő

Köszönöm a dicsérő szavakat! Örülök, hogy tetszik, már megérte a pepecselést! :)
Beatbull! Szerintem ez nagyon jó páros, én biztosan fogom őket még együtt készíteni egy párszor! ;)
Ági! Érdemes! :)))

rossamela
2009. július 19., vasárnap

Hú, ez nem csak nagyon izgalmas (szeretem az ilyen hideg-meleg, gyümölcsös salátákat), de gyönyörű is!

killervidra
2009. július 19., vasárnap

Köszönöm, Rossamela! És örülök, hogy tetszik! :)

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)