Fonott tejes kalács, mákkal szórva

2009. július 3, péntek | kelt tészta | Szerző: Herczeg Gabriella

pc080038

Na jó, ezt ma csak azért sütöttem, mert kell egy kis kalácsmorzsa egy másik kajához…

Igen, tudom, ez most olyan ütnivalóan hangzott (mármint engem). Az igazsághoz az is hozzátartozik (vagyis hát inkább csak az), hogy Anyu itt van unokázni, így 1.) a gyermekfelügyelet megoldott (igazából én alig kapom ölbe Ponty Urat) 2.) Anyu kalácsot szeret reggelizni.

És persze az is igaz, hogy nem akarok bolti kalácsot venni a kalácsmorzsához.

De nem ez a lényeg, hanem az, hogy ez a kalács isteni finom, könnyű elkészíteni, és nagyon látványos. Minden egyben!

1 kisebb fonott kalácshoz

300 gr rétesliszt, 160 gr sűrített tej (nem a tubusos, cukrozott, hanem az üveges, folyékony!), 35 gr olvasztott, kihűtött vaj, 3 ek nádcukor, 1 kk só, 50 gr hámozott, durvára reszelt alma, 10 gr friss élesztő, 1 tojás

mák a szóráshoz

A sűrített tejben feloldom a cukrot, és az élesztőt, hozzáadom a tojás sárgáját, vajat, sót, almát, a lisztet, és rugalmas tésztává dolgozom ki, ami elválik a kéztől. Cipóvá formázom, kevés olvasztott vajjal megkenem (érdemes picit többet felolvasztani), nedves konyharuhával letakarom a kelesztő tálat, és két órán át kelesztem.

Átgyúrom, és itt lehetne ízesíteni is, de mivel camemberthez kell majd a morzsa, ezért a vaníliától most eltekintettem (hmmm.., miért is ne?). Mazsola, az került volna bele -ha lett volna itthon. Vállalkozó szelleműek kérem, pótolják. Saját érdekükben!

A cipót három egyforma részre osztom, és ezekből vékony rudakat sodrok (3 cm átmérő), melyeket az egyik végükön erősen összenyomva egymáshoz rögzítek, és ettől a ponttól indulva, sima hármas fonással befonom. Laza fonat kell legyen, úgy lesz szép a kalács, ha megkel. A végén ismét összenyomom a tésztarudakat a másik végen is, és mindkét végén picit aláhajtom a végeket, hogy az illesztések ne látszódjanak.

A tojás fehérjét kicsit felverem, ecsettel alaposan lekenem a kalács tetejét, és bőven megszórom mákkal. Így remekül megtapad, nem fog leperegni.

Sütőpapírra emelem, itt kelesztem, amíg meg nem nő a duplájára. (ez nekem most 40 perc volt)

Közben a sütőt a fedeles sütőtállal együtt előmelegítem 260°C fokra. Ha megkelt, a kalácsot sütőpapírral együtt a tálba emelem, lefedem, a hőfokot 220°C fokra mérsékelem, és így sül 10 percig. Ezután még 15 perc fedél nélkül, 180°C fokra állított hőfokszabályozó mellett.

Rácsra emelve hűtöm ki.

Bezsebelem az elismeréseket, és a sütéshez csak picit konyító édesanyám részéről az őszinte csodálatot.

Már megérte.

pc080047

Címkék: , ,

8 hozzászólás a bejegyzéshez: Fonott tejes kalács, mákkal szórva

Lekvároskukta
2009. július 3., péntek

Jaj, de szép lett!

killervidra
2009. július 3., péntek

Köszönöm! :D
Csak vigyázni kell, mert annyira könnyű és látványos a kalácsfonás, hogy könnyen függőséget okozhat! ;)

szepyke
2009. július 3., péntek

Gyönyörű! Amin mák van, az már rossz nem lehet!
És ez biztos nagyon finom!

killervidra
2009. július 3., péntek

Köszönöm!!!
Hát tényleg isteni az, ahogy a tetején ropogósra sül a mák! :)))
Persze a tészta is nagyon finom, de Férjnek is a mák volt a kedvenc része benne! :)

trinity
2009. július 3., péntek

Halálos vétek lenne szétmorzsálni tényleg, olyan szép:))))Nekem is a mák az egyik gyengém…..

killervidra
2009. július 3., péntek

Köszönöm! :)
Nos, ez a morzsa-veszély már nem áll fenn, mivel az összes elfogyott… :)
Morzsának süthetek holnap egy másikat! :D

Zebramama
2010. május 3., hétfő

Szia! Tanácsot szeretnék kérni az elkészítéssel kapcsolatban. Kipróbáltam a receptet, sajnos nem sikerült, a tészta egyáltalán nem akart megkelni. Na, ilyen sem fordult még elő velem! Most szeretném kideríteni, mi lehetett az oka.
– a hagyományos, tubusos, cukrozott sűrített tejet használtam. Ugye erre gondoltál Te is? Esetleg ezt ki lehet váltani rendes tejjel? Nem nagyon szeretem ezeket a konzerv megoldásokat.
– nem futtattam meg az élesztőt. Kellett volna?
– lehet, hogy csak egyszerűen nem volt jó az élesztő? Bontatlan csomagot vettem ki a hűtőből, az igaz, hogy aznap járt le a szavatossága.

Kérlek adj tanácsot, mert nagyon szeretném megcsinálni ezt a receptet! Olyan szép a képen és a családban mindenki rajong a mákos dolgokért.

Köszönöm! Szép napot!

Zebramama

killervidra
2010. május 3., hétfő

Szia Zebramama!

Nem a tubusos cukrozott volt, hanem a sima, cukrozatlan, üveges folyékony! Ne haragudj, nem volt egyértelmű a szövegből, már javítottam is!

Az élesztőt én nem szoktam megfuttatni, de azért, mert mindig nagyon frisset használok. A lejárt szavatosságú, kiszáradt, töredezett felszínű, kifehéredett már nem jó. Itt mindegy, hogy bontott e a csomag, a celofánban is ki tud száradni, tönkre tud menni. Ha nincs friss, akkor jó a szárított is (2 tk ehhez a kalácshoz), az működik, amíg jó a szavatossága, csak azzal sokkal lassabban kel a tészta.

Ha friss élesztőt szeretnél használni, de nem vagy biztos abban, hogy jó e még, akkor érdemes megfuttatni. Ha fut, akkor jó.

A sűrített tejet helyettesítheted sima tejel is (bár abból kevesebb fog kelleni). Én itt azért használtam a sűrített tejet, mert az akkoriban nagyon divatos Hokkaido kalácshoz hasonlót szertettem volna készíteni.

Ha nem ragaszkodsz az almás változathoz, itt találsz egy sima, tejes fonott kalács változatot is!

Remélem tudtam segíteni! :)

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)