Pirított mogyorós halmocskák

2009. június 5, péntek | desszert | Szerző: Herczeg Gabriella

pb110043

Köszönet érte a hangyáknak.

Ugyanis megtámadták a kamrám, és így kénytelen voltam átnézni az összes ott rejlő tartalék élelmiszert. Voltak meglepetések. Mondjuk jó hír, hogy nem kell aggódnunk semmilyen természeti katasztrófa esetén, ha esetleg majd hetekig nem jutunk ki a házból, akkor sem halunk éhen.

Viszont felfedeztem számos csomagot, amin a szavatosságnál feltüntetett határidő vészesen közeledett. Így hát mostanában a sütés-főzés ihletadója nem holmi szakácskönyv, vagy friss áru lesz a zöldségesnél, hanem a hangyák által megkímélt nyersanyagok, amiknek viszont az idő vasfoga nem kegyelmez.

Az ilyen kényszer szülte receptek sajátsága nálunk, hogy vagy nagyon jól, vagy nagyon rosszul sikerülnek. (ilyenkor esznek borjúcombot vargányával a kutyák vacsorára…)

Ez szerencsére az előbbi lett!

2 tepsihez

20 dkg mogyoró, 4 tojás fehérje, 3 dkg liszt, 6 (8) dkg cukor, 2 púpos tk őrölt fahéj

A mogyorót lassú tűzön, vastag aljú serpenyőben  megpirítom. Akkor jó, ha  a héja rázogatás közben magától leválik róla. Ha kész, kihűtöm, és ledörzsölgetem róla nagyjából a héjat.

Ez a lépés kihagyható, ha eleve pirított, darált mogyorót használunk.

A darált mogyorót elkeverem a liszttel, fahéjjal, cukorral. Nekünk 6 dkg cukor elég volt bele, de aki édesebben szereti a sütiket, az használjon 8 dkg-ot, simán elbír annyit is.

A tojások fehérjét habbá verem, hozzákeverem a mogyorós keveréket. A masszát habzsákba töltöm. Akinek nincs ilyen, az két teáskanállal szaggassa a halmokat.

Sütőpapírral bélelt tepsibe 1,5 cm gömböket nyomok a habzsákkal, ez amúgy egy teáskanálnyi adag. Nem fognak megnőni, lehet sűrűn elhelyezni a halmocskákat.

Én most 170°C fokon sütöttem 20 percig, mert nem volt türelmem  többet várni így, estefele a sütire, de 150-160°C fokon 30-35 perc alatt roppanósabb lesz a végeredmény. Mindenesetre addig sül, amíg az alján aranyszínű gyűrű, a tetején meg hasonló színű kis sipka nem jelenik meg.

Remek tea- vagyis nálunk inkább kávésütemény!

pb110008

Címkék: , ,

2 hozzászólás a bejegyzéshez: Pirított mogyorós halmocskák

Lúdanyó
2009. június 5., péntek

De jó lett! És jót szórakoztam megint az írásodon :)

killervidra
2009. június 5., péntek

Köszönöm Lúdanyó! Tényleg finom lett, de azért legközelebb 160°C fokon fogom sütni, hogy igazán ropogós maradjon másnapra is, ne csak frissen (bár kicsit puhán is nagyon finom), mint egyfajta mogyorós amaretti! :)

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)