Bárány T-bone steak mentás joghurttal, fűszeres pirított újburgonyával

2009. május 14, csütörtök | juh-bárány-birka | Szerző: Herczeg Gabriella

pa200023

Ma mentünk Ponty Úrral az APEHhez. Valamiféle ellenőrzésre, amelynek lényege az volt, hogy bármit elkövetnek, csak ne kelljen nekem semennyi adójóváírást sem visszatéríteni. (nem fog menni, megjegyzem) A hely szellemét igen jól jellemzi, hogy ott, ahol az ivararány: 100% nő, senki még csak el sem mosolyodott az én világszép, tündéri kisfiam láttán, aki életének rövid 4 hónapja alatt eddig még a legmufurcabb, leghivatalosabb fapofákból is legalább 1 mosolyt+ 1 lopva eldörzsölt könnycseppet csikart ki eddig (jónapotkívánokközútiellenőrzés-úristenmilyentündérezagyerek-khmmm…-jogosítványtforgalmitkérekellenőrzésre). Pedig a gyerek tegnap óta nem lett csúnyább. Sem kevésbé kedves. Egy marcona hölgy még sikeresen rá is borított minket az íróasztalra, annyira sürgős ebédelhetnékje támadt, mi meg ugye útban voltunk 90 kilós habtestének, az íróasztal meg az étkező között.

Mindegy, nem azért vittem magammal, mert előnyökhöz akartam jutni velőtrázó sikítása által-amúgy is a gyermek édesdeden szendergett A Hivatalban tett látogatás során-, csak hát ő másfél-két óránként eszik, és a cumisüveget még csak hírből sem ismeri. Gondoltam, nem most fognak bemutatkozni egymásnak. Meg egyébként sem hagynám senkire, annyira picike még. Meg különben is.

Na szóval, sejtettem én már tegnap azért valami hasonlót, szóval jó előre bepácoltam a bárányt. Mert az ennyire felindult lelkiállapotomon csak egy kiadós főzést követő kiadós étkezés tud segíteni (jelenleg). Lett is három fogás, vöröslencse krémlevessel, harisszával. Erre amúgy szükség is volt, mert a bárány már megint nevetségesen aprócska volt, a nem jelentéktelen ára ellenére.

De annnnyira finom, hogy az elképesztő! Én már megint elfogult vagyok, mert a bárányhúsra egyszerűen nem találok szavakat. Isteni!

És aki még isteni, az természetesen Gordon Ramsay, mert ez már megint az  ő receptje, az F word sorozatból!

(na jó, majdnem. Kicsit belepiszkáltam, ez van, bocsi)

rendkívül európai adag  2 főre , vagy 1/2 felnőttnek

350 gr/ 6 db (szupermini) bárány T- bone steak

A páchoz:  1-1 ek szárított menta (teafilterből), oregánó, tárkony, 1 citrom leve és reszelt héja, 5 ek olívaolaj, 1 gerezd kés hátával meglapított fokhagyma, fekete bors

A mentás joghurthoz:  25 nagy levél menta, 1 tk nádcukor, 1 ek citromlé, 2 dl natúr, zsíros joghurt

Az újburgonyához: 50 dkg újkrumpli, 1 ek mustármag, 1 kk római kömény, 3 gerezd fokhagyma, 3 ek olívaolaj

A húst én egy nappal előtte bepácoltam, de ezek annyira kis hajszálvékony (1 cm), puha húsok, hogy 4-5 óra is elégséges lehet. A pác hozzávalóit összekevertem, és alaposan bedörzsöltem vele a húsok mindkét oldalát. Egy akkora lapos tálba tettem a szeleteket, hogy egy rétegben férjen el a hús (mondjuk nem kellett túl nagy), és a maradék pácot rájuk öntöttem. Folpackkal lezártam, ment a hűtőbe, félidőben egyszer megfordítottam, hogy mindkét oldalukat alaposan átjárják a fűszerek. Sózás csak sütés előtt.

Grillserpenyőben sütöttem, csak hogy csíkos legyen, de ez a képen szerencsére nem látszik. Minek a nagy igyekezet ugye , ha utána annyira éhes vagyok, hogy nincs türelmem fényképezni. Meg különben is, még kihűlt volna. Azt meg azért már mégse.

Mindegy, így jó volt, szóval legközelebb is grillserpenyőben sütöm. Sütés előtt a szárított fűszerek nagyját letöröltem a húsról (vagy a kés tompa élével is le lehet kapargatni óvatosan). Oldalanként 3-4 percnél több nem kellett nekik, puha lett, rózsaszínű, és nagyon finom.

A joghurtos szósz sem egy nagy kaland: a joghurtot a többi hozzávalóval botmixer segítségével megpróbáltam homogenizálni. Ez nem sikerült. De így guszta zöld pöttyös szószom lett, ami nekem tetszett. Ez a mennyiség amúgy nagyon sok ilyen jelképes mennyiségű húshoz, de mi utána simán kikanalazgattuk a szószos tálból, csak úgy, magában.

A krumpli a legbonyolultabb és egyben leghosszadalmasabb része az egész műveletnek. Legalább 20 perc. Először is meg kell tisztítani, utána négyfelé vágni (vagy annyi cikkre, hogy nagyjából egyforma méretű darabokat kapjunk), majd egy fedővel rendelkező, felforrósított teflonserpenyőbe hajítani a mozsárban durvára őrölt mustármaggal, római köménnyel, egész fokhagymagerezdekkel és olajjal egyetemben. Néhány gyors rázogatás után mehet rá a fedő, és fedő alatt készre sütjük. Nagy lángon, azt még nem írtam eddig. 2-3 percenként megrázogatjuk a serpenyő tartalmát, nyitogatni nem célszerű az elején, mert a bent lévő nedvesség szükséges a párolódáshoz. (ezért jó az üveg (átlátszó) fedő, mert így azért kíváncsiskodni lehet) Újkrumplinál 10 perc után azért lehet már ellenőrizni, hogy elkészült e. Nekem személy szerint ez a kedvenc elkészítési módom, mert egyfelől nagyon finom, másfelől egészséges.

Ha az ellenőrizgetések során nem távozott volna el a felesleges nedvesség, akkor a végén lehet fedő nélkül sütni kicsit, de ilyen velem még nem fordult elő. Végül megsózom.

Azért írok ennyit a krumpliról, mert különben nevetségesen egyszerűnek tűnne a recept (az is!), de az meg már hogy néz ki, amikor mégiscsak egy T-bone steak, ráadásul bárány.

Mindent egybevetve ez a része a vacsorának fél órán belül készült el, az egész három fogásos pedig nem tartott tovább háromnegyed óránál.

És miután mostanra már megettem kb 5 szelet harisszát is, ami közel van az emberi teljesítőképesség felső határához, már a  lelki egyensúlyom is helyreállni látszik. :D

Megjegyzés: Mi (én) félangolosan szeretjük a bárányt (is). Sütésnél a hús akkor lesz ilyen, ha már nem puha az állaga, de még rugalmas, keményebb gumicukorhoz hasonló. Ha  kemény tapintatúvá válik, akkor át/túlsült.

Címkék: , ,

8 hozzászólás a bejegyzéshez: Bárány T-bone steak mentás joghurttal, fűszeres pirított újburgonyával

lúdanyó
2009. május 14., csütörtök

Pont(y) ilyesmi ételt képzeltem el születésnapi vacsorát tervezgetve :) A tiéd teljesen jó lesz hozzá!
Hol vettél ilyen húst? Majd csinálok sok fogást, hogy ne tünjön fel az adag miniatűrsége :)

killervidra
2009. május 14., csütörtök

Kedves Lúdanyó! A Lidl-ben volt, nálunk most akciós (senki nem viszi rajtam kívül :D ), 1300 Ft volt a 350 gr. Ha ez nincs, akkor a Metroban lehet báránybordát kapni, néha van emberi méretben is, 500-750 gr csomagokban, így sem olcsó, de nem 6-7000 Ft, mint egy teljes gerinc (az 2-3 kg-os), a bordák között szeletelve nagyon látványos az is, és ezzel a recepttel is teljesen jól működik!
Amúgy nagyon megtisztelő, hogy az én (Gordon Ramsayvel közös) receptemet választottad, és boldog szülinapot így előre is az ünnepeltnek!

Ági, aki főz
2009. május 15., péntek

Ez tiszta lenyúlás! Húsvétra vettem egy fél bárányt, ami 6 kiló volt és 13 e Ft. Oké, hogy annak mindenféle csontos részei is voltak, de benne volt az egész gerinc rész is, ami még így számítva se jön ki 6-7 ezerre…

Mi is imádjuk a bárányt, pont az ilyen árképzés miatt veszünk nagyon ritkán.

Ez az ebéd tényleg isteni lehetett, hihetetlen, hogy mennyi energiád van! Az apehes habtest meg mehet a sunyiba. Biztos, csak leesett szénhidrát szintje, azért volt morc.

killervidra
2009. május 15., péntek

Ági, most irigykedek! Errefelé csak nagyon ritkán vágnak bárányt háznál, évente egyszer ha tud szerezni apu, de akkor is szét kell osztani 3-4 család között. Szóval marad a Metro, az meg tényleg elég drága. Mondjuk magyar bárány ott elvétve, inkább csak új-zélandi. A comb nem annyira húzós, az magyar, és annak 1500 Ft körül van kilója. A T-bone steakkel még az is a baj, hogy az itteni hentesek azt sem tudják, mi az. Szóval mi ketten eszünk egyelőre ilyesmit, és hetente egyszer szoktam beruházni ilyesmire, max. 1500 Ft értékben. És mivel mi nem járunk étterembe (mert itt nincs egyáltalán értékelhető), ezért ez nekünk megéri. :)
Egyébként a vacsi tényleg csak háromnegyed óra alatt készült el, és mivel Ponty Úr egy ideje angyalka üzemmódban működő egyedüli (egyelőre :) ) gyerek, ezért mellette jelenleg úgy érzem magam, mintha nonstop szabadságon lennék! :) Szóval innen az energia… :D

lúdanyó
2009. május 15., péntek

Köszönöm, elmegyek ma én is egy Lidl-be és megnézem, hogy van-e. Nagy áldozatot hozok ezért a szülinapi menüért, mert messzire kell elzarándokolnom a húsért :)

killervidra
2009. május 15., péntek

:))
Remélem, sikerrel jársz!

Macaroon
2009. május 15., péntek

Szia,
Tegnap még kézbe is fogtam a lidlingben, sajnálom már, hogy ott hagytam…
Mac

killervidra
2009. május 15., péntek

Macaroon! Ezen még lehet segíteni. Én is úgy tervezem, hogy holnap addig nyaggatom Férjet, amíg nem megy el venni még 1-2 csomaggal! ;)

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)