Póréhagymás, kéksajtos csirkemell

2009. május 8, péntek | tészta | Szerző: Herczeg Gabriella

pa140020

Ismét egy egyetemi alapdarab. És mint az ilyenek általában, gyors, könnyű, tápláló- azaz ideális beteg Férjek roborálására.

Mivel a gonosz kórság már kiköltözött hites uramból, ezért a jelenlegi fő cél a meggyötört férfiember kondíciójának visszaállítása. Szóval ami  fűszeres, az ismét jöhet, csak legyen benne jó sok szénhidrát, husi, és azért ne terhelje meg túlságosan a hasát. (és ne legyen spárga!)

Hát, ez pont ilyen lenne. Mivel én nem nagyon szeretem, ha a tészta mellé kínált ragu vagy szósz túlságosan tejszínes (ez, ugye furcsán hangzik,  miután a krémleveseimben fejenként 2 dl tejszín van…), ezért ez a fogás akár kímélőnek is mondható! És persze 20 perc alatt kész.

Adagonként

1 fél csirkemell filé ( 15-20 dkg), 1 nagy vagy két kisebb szál póréhagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 ek olívaolaj+ 2 dkg vaj, 4 dkg kék sajt (Dorblu vagy Danish blue cheese), só, bors, petrezselyem, 0,25 dl tejszín, 0,25 dl száraz fehérbor

10 dkg spagetti (vagy linguine, vagy bavette…ki mit szeret )

petrezselyem zöld

A csirkemellet felcsíkozom, úgy hogy 3-4 mm x 3 cm darabokat kapjak. A pórét vékony karikára vágom, a fokhagymát kés pengéjével meglapítom. Az olajon nagy lángon színesre pirítom a csirkemell darabokat, ha rázogatom csak, és nem keverem, akkor nem foszlik szét, hanem szépen egyben marad minden falat. Ha ez megtörtént, hozzáadom a pórét és a fokhagymát, és addig sütöm, amíg a póré összeesik. Utána felöntöm a borral, továbbra is erős tűzön elforralom belőle az alkoholt, majd megy hozzá a vaj, és az elmorzsolt sajt (én általában Dorblut vagy Danish blue cheeset használok. Azért roqueforttal csak ritkán főzök! :) ). Ezzel már csak kis lángon melegítem, és óvatosan kevergetem, hogy a sajt megolvadjon. Ezután mehet rá a tejszín, só, ha szükséges ( a sajt sós!), bőven bors, egyet forr, és kész. Ha kevesellné valaki a szósz mennyiségét, az adhat hozzá több tejszínt is, én nem szoktam, inkább a tészta főzővizéből adok hozzá egy keveset.

Közben kifőzöm a tésztát, ha ez kész, átszedem a szószba, összemelegítem kicsit. Tányérokba szedem, borsot őrölök rá és petrezselyem zöldjét csipkedek a tetejére.

Címkék: , , , ,

Még nem érkezett be hozzászólás.

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)