Sáfrányos újburgonya krémleves pirított vargányával, barna kenyér krutonnal

2009. május 7, csütörtök | leves | Szerző: Herczeg Gabriella

pa130001Már megint jó hosszú lett a cím, pedig a leves meg milyen egyszerű… Nem baj.

Szóval az történt, hogy Férj annnyira kis gonoszelvetemült fajta, hogy képes volt inkább összeszedni egy vírusos hmmm.. erőteljes gyomor-bél irritációval járó fertőzést, csak ne kelljen többet spárgát ennie!

Bejött persze, szóval most diétás konyha van. Nem vagyok én érzéketlen, sajnálom én Férjet veszettül, meg ápolgatom, babusgatom, ahogy ilyenkor kell, csak azért vicces (nekem)  látni az elgyötört kis pofiját, ahogy kutakodik a konyhában, és latolgatja, hogy az eperszósz+gyomorgörcs, vagy inkább az éhhalál. ( általában az eperszósz+gyomorgörcs nyer)

De azért vettünk újkrumplit, és főztem neki sósat. Magamnak meg ezt a levest. Amiből Férj kunyerált még a tejszínes-sajtos dúsítás előtt egy tányérkával. Gyógyítólag hathatott rá, mert mire a desszertre került a sor, már nemigen látszott rajta semmilyen kórság …

4 adag

75 dkg újburgonya, 3  szál újhagyma, 7,5 dl csirke alaplé,  fél zacskó sáfrány (a Kotányi)

10 dkg kemény, édeskés juhsajt, bors, 0,5-1 dl tejszín, 20 nagy bazsalikomlevél

2 szelt barna kenyér, olívaolaj, 16 dkg vargánya, 4 dkg vaj, 2 gerezd fokhagyma

A krumplit meghámozom (rendesen, nem kapirgálva! ide most nem kell a héj egy kicsit se), nagyobb darabokra vágom, és felteszem főni az alaplével és a sáfránnyal. Az újhagymát megtisztítom, egészben, a szár világoszöld részével együtt a leveshez adom. Addig főzöm, amíg a krumpli puha lesz. Ekkor ízesítem sóval, borssal, botmixerrel selymesen simára turmixolom. Visszateszem a tűzre, hozzáadom a tejszínt, a finomra metélt bazsalikomot, felforralom, majd lehúzom a tűzről, és a reszelt sajtot is hozzáadom. Addig kevergetem, amíg a sajt teljesen feloldódik benne. A leves a krumpli miatt annyira krémes lesz, hogy tejszín nélkül is tökéletes az állaga. A tejszín nekem csak az íze miatt kell bele, így a mennyisége tetszőleges- én szeretem az erősen tejszínes leveseket, ezért 1 dl-nyit használtam, de ettől kevesebb is elegendő lehet, akár el is hagyható, mert az alaplében, krutonban, és gombában elegendő zsiradék van egy leveshez.

Miközben a krumpli fő, elkészülnek a levesbetétek is. A kenyeret fél centis kockákra vágom, kevés olívaolajjal meglocsolom, összeforgatom, és sütőpapírral bélelt tepsiben szétterítem. Sütőben 220°C fokon 7-8 perc alatt ropogósra sül.

A vargányát szintén fél centis kockákra vágom, és a vajon, állandó kevergetés mellett a félbevágott fokhagymagerezddel nagy lángon pár perc alatt színesre pirítom. A fokhagymát ezután eldobom. Ha nincs vargánya, másféle erdei gomba is jó.

A tányér aljára teszek 1-1 adag vargányát, erre szedem a levest, majd a tetejére kerül a kruton.

Ha Férj pocakja nem lett volna beteg, került volna még a levesbe az elején némi  fehérbor is…

pa130005

Címkék: , , , , ,

2 hozzászólás a bejegyzéshez: Sáfrányos újburgonya krémleves pirított vargányával, barna kenyér krutonnal

Mamma
2009. május 7., csütörtök

Nem veszed rossz néven, ugye, hogy mindig szórakozva olvasom csöndes gasztrocsatáitokról szóló kis történeteiteket:))
(Néhol ismerős, ismerős :)))

Egyébként pedig jobbulást neki!! Ilyen roboráló koszton hamar talpra – illetve gyomorra:) – áll!:)
Épp tegnap főztem egy diétás pastát, mivel túldőzsöltük magunkat a hosszú hétvégén és kellett valami lájtos. Picit hasonló lett a szósz, csak zsírmentesebb:))

killervidra
2009. május 7., csütörtök

Kedves Mamma! Egyáltalán nem veszem rossz néven, sőt, nagyon örülök neki! Férj meg egyenesen büszke arra, hogy házi celebbé nőtte ki magát! :D
A jókívánságot átadom, a diétás pasta pedig gondolkodóba ejtett, azt hiszem, remek ötletet adtál egy kímélő vacsorához! :)

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)