Kéksajtos, zöld spárgás gnocchi- avagy mi lesz a spárgából 15 perc alatt

2009. május 5, kedd | tészta | Szerző: Herczeg Gabriella

pa100087

Férj hétvégén öntudatára ébredt, és közölte, hogy házias ízekre vágyik. Ez sajnos háromhavonta ismétlődő, ciklikusan rátörő érzés- nem baj, majd elmúlik, ki kell várni, túl kell élni.

Mert a baj ugye az, hogy ő a házias alatt nem kifejezetten a szabolcsi paraszt-ételeket érti, hanem a múlt század (igen, a huszadik) “polgári(?) konyha” vonulatát, azaz tejfölöspaprikás-rántotthús-rizibizi-tavaszi zöldborsóleves-túróspalacsinta nagyjából egy jobb menza színvonalán elkészítve. Véletlenül sem jobban. Egyszer csináltam neki mákos gubát, ahogy kell, gubatésztából, satöbbi, mire Férj közölte, hogy ő a vizeskiflikarikákra-szórjuk-a-cukrosmákot-leöntjükjóóósoktejjel változatot szereti- most ehhez nincs több hozzáfűznivalóm.

A közölnivalóm lényege lemaradt (megint), szóval engem ezzel a világból ki lehet üldözni. Én képes lennék éhen halni egy zöldborsóleves mellett, ha egyáltalán a közelében bírnék maradni, mert még a szagától is rosszul vagyok. (igen, nagyon válogatós vagyok, és tudom, hogy bennem van a hiba. Senkit nem akarok a fent leírtakkal megbántani, én elismerem a tavaszi zöldborsóleves erényeit, és tudom, hogy nem kifejezetten egy alávaló dolog azt szeretni, sőt, kissé szégyellem is magam, hogy én nem tartozok a népes rajongótáborába. Természetesen a fent leírt becsmérlő szavak nem a leves intézményére vonatkoznak, hanem jelenlegi sanyarú sorsomat illusztrálják)

Szóval ennek köszönhető, hogy a spárgafogyasztás mostanában rejtett formában kell majd történjen. Sajtba, sonkába, amit Férj szeret.

Mert a zöld spárgáról azért lemondani nem fogok. Ez az egyetlen zöldség, ami erőteljes pozitív érzelmeket vált ki belőlem. Gyümölcs, meg hús az van sok, de zöldség, az nincs több. Megeszem, kedvelem a többit is, de igazából csak ez az egy a nagy szerelem. Még akkor is, ha sajttal-sonkával kell enni.

Ha valaki még nem vesztette el a fonalat, és nem adta fel, annak ellenére, hogy a recepthez való eljutás tovább tart, mint maga az elkészítés, akkor itt a “recept”, kis fellengzéssel annak lehet nevezni, igazából csak használati útmutató. Az arányokat mindenki alakítsa saját ízlése szerint, én így főztem:

fejenként 10 dkg tisztított, fél centisre aprított zöld spárga, 2 dkg vaj, 4 dkg kék sajt (Dorblu vagy Danish blue cheese, NEM márványsajt), 2 szelet prosciutto crudo, 1 gerezd fokhagyma, 1 ek tejszín, bors

20 dkg gnocchi (mirelit)

Én most voltam olyan szerencsés, hogy csak spárgasípokból készítettem el, mert a pitébe azt némileg pocsékolásnak éreztem volna felhasználni.

A vaj felén megsütöm a spárgát (5-10 perc, a spárga zsengeségétől függően, és attól is, hogy ki mennyire átsütve szereti. Férj-jóól megsütve, én azért egy kicsit roppanósan). Ha ezzel megvolnék, kiszedem a spárgát a serpenyőből, félreteszem, és a maradék vajon megsütöm a félbevágott fokhagymát a nagyon apróra vagdosott prosciuttoval együtt. A prosciuttot célszerű ollóval nyirbálni, és akkor nem leszünk idegesek attól, hogy foszlik szeletelés közben.

Ha megsültek, megy a serpenyőbe az elmorzsolt kék sajt, és a tejszín, pár pillanat alatt kevergetve felolvasztjuk a sajtot, őrölünk rá borsot, visszatesszük a spárgát, és ezzel kész is a szósz. Szerintem több tejszín nem szükséges, de persze ez is ízlés szerint. Én inkább a tészta leszűrését végzem kevésbé alaposan, és az így átszedett főzővízzel hígítom a szószt.

Közben pedig kifőzzük a gnocchit (mert én azzal szeretem, de mindenki használja  a  kedvenc tésztáját), és a szószra szedjük összeforgatjuk, és tálaljuk.

Mint látszik, az elkészítése, majd az elfogyasztása (mert azért ez finom) lényegesen rövidebb ideig tart, mint ennek a bejegyzésnek az elolvasása! :)

Címkék: , , ,

2 hozzászólás a bejegyzéshez: Kéksajtos, zöld spárgás gnocchi- avagy mi lesz a spárgából 15 perc alatt

Ági, aki főz
2009. május 5., kedd

Ez a dolog az én férjemre is rájön időnként, szerencsére ő sok mindent megeszik. Szerencsére elég gyakran megyünk az anyukájához, aki pont ezt a házias vonalat viszi. Még nagyobb szerencse, hogy én nem vagyok válogatós, úgyhogy mindenki jól jár…

killervidra
2009. május 5., kedd

Jó tudni, hogy nem vagyok egyedül! :)))
Nálunk sajnos ritkán van ilyen segítség, szóval én főzöm meg (mert végül persze megfőzöm) Férjnek, amit szeret, csak ne kelljen megenni!
Kicsit macerás azért kettőnkre kétfélét főzni, de azzal “vigasztalnak”, hogy ha Picike nagyobb lesz, akkor lesz ez még rosszabb is! :)

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)