Mázas báránycomb mazsolával, aszalt sárgabarackkal

2009. május 1, péntek | juh-bárány-birka, köret | Szerző: Herczeg Gabriella

pa070063

Az étel, amely hosszú idő óta először megosztott lelkesedésre talált Férjnél. Az igaz, hogy mostanában elég sokszor feszegettem a határokat nála, ami az édes-savanyú-sós kombinációt illeti, ugyanis Férj ezért nem lelkesedik annyira. De én meg igen. Férj alapvetően berzenkedik a gyümölcs-hús összeállításoktól, amit én meg imádok. Szóval ma felvetette, hogy nem lehetne e legközelebb a bárány sós étel, és nem desszert. Én vasvilla szemeket meresztettem rá, gondolatban konyharuhával csapkodtam bazsalyogó fejét, és dühödten ettem tovább a bárányt. Mert szerintem nagyon finom volt.

Legközelebb persze majd sós lesz, és akkor én fogok pikírt megjegyzéseket tenni, hiteltelenül, mert én a báránycombot úgy is szeretem…

2 főre

60 dkg csontos báránycomb (ez a mennyiség 2 embernek szűkösen elég), 3 ág rozmaring, 4 gerezd fokhagyma, 1 fej vöröshagyma (10 dkg)

1 dl almalé, 1 marék (2-3 dkg) mazsola, 1 marék (2-3 dkg) aszalt sárgabarack

12 szem szegfűbors, 1 ek méz, olívaolaj, só,

1,5 dl kuszkusz

A báránycombot lehártyázom, levagdosom az inas részeket, a  csontja mentén késsel felszúrom a húst, ide tömködöm be a rozmaringot és a kés pengéjével meglapított fokhagymát.  A szegfűborsot sóval mozsárban összetöröm, és alaposan a húsba dörzsölöm. Sütőtál aljára teszem a finomra vágott hagymát, az aszalt gyümölcsöket, ráfektetem a combot, meglocsolom az almalével ( nem sima ivólé. Vagy 100%, préselt, vagy ha ez nincs, akkor inkább 2-3 savanykás alma finomra reszelve, szűrőn átnyomkodva szükséges hozzá. Ha nem lenne elég savanykás, kevés citromlével lehet korrigálni.) Olívaolajjal meglocsolom, és sütőben, 160°C fokon sütöm 4 óráig (nagyobb hús=több sütési idő! ) Sülés közben 10-15 percenként a szaftjával locsolgatom, félóránként megfordítom. Ha úgy látom, hogy már leomlik a csontról a hús (Férj úgy szereti, legközelebb nem ügyelek majd ennyire a desszertjére), akkor megkenem vékonyan mézzel, és felcsavarom maximális hőfokra a sütőt. 5 perc múlva ismét lekenem mézzel, ezt még egyszer megismételem, mielőtt késznek nyilvánítom.

Ha sülés közben a szaft besűrűsödne, akkor vízzel pótolom, hogy az eredeti folyadékmennyiség megmaradjon, mert ez kell majd a kuszkuszhoz.

A kuszkuszt az előírt mennyiségnél  0,5 dl-el kevesebb  forró vízzel felöntöm, lefedve állni hagyom, szintén az előírt ideig. Azért kell kevesebb víz, mert a sült hús alatt maradt szaftot is hozzáadom 5 perc után, az aszalt gyümölcsökkel együtt. Villával átkeverem.

Akartam hozzá mentaszószt, mert Férj hónapok óta ezzel nyaggat, de amikor nekiálltam elkészíteni, kinyögte, hogy igazából nem is szereti. Néha olyan könnyű vele… :)

Megjegyzés: az almaleves sütés ötlete Nigellától származik. Az Expressz sorozatban ő pácolásra használta, talán sertéshez, nem nagyon emlékszem a többi részletre, az nem ragadott meg annyira.

A dolog tényleg jól működik ( Férj véleménye ellenére is ezt kell mondanom). Aki szereti a gyümölcs-hús összeállítást mindenképpen próbálja ki, érdemes!

Címkék: , , ,

4 hozzászólás a bejegyzéshez: Mázas báránycomb mazsolával, aszalt sárgabarackkal

Ági, aki főz
2009. május 2., szombat

Melléd állok, én biztos szerettem volna. A bárányhoz egyszerűen muszáj aszalt gyümölcsöket enni, így kerek a dolog.

killervidra
2009. május 2., szombat

Ági, igazad van! Szerintem is isteni volt!
Férj amúgy még azt a nyilatkozatot is tette tegnap, hogy ez női kaja.
Stimt. Mert én ugye, az lennék :)

Beatbull
2009. május 2., szombat

Szerintem a bárány bőven megállja a helyét gyümölcsök nélkül is – habár én is nagyon szeretem a gyümölcsöket elő- és főételekben alkalmazni.
Azért a férjed megjegyzésében szerintem volt humor ;)

killervidra
2009. május 2., szombat

A koncepció az volt, hogy a bárány mellett sült gyümölcsökkel és a szafttal ízesítem a kuszkuszt (ami még Férj szerint is finom lett így).
És az én kis humorzsákom azért hitelesebb lett volna, ha nem farigcsálja le az utolsó cafat húst is a csontról. :)
Amúgy nem lett édes a hús, csak a máz alatt lehetett kissé édeskés ízt érezni, máshol a rozmaring és a fokhagyma dominált. Férj egyszerűen (azt állítja) nem szereti a hús mellé a gyümölcsöt! De szerintem majd megszokja! ;)

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)