Prosciuttoban sült spárga, avagy lélekemelés fél óra alatt

2009. április 29, szerda | előétel, reggeli | Szerző: Herczeg Gabriella

pa050037

Ismét egy zseniálprimitív recept, azaz hogyan kényeztessük magunkat királynői ebéddel fél óra alatt. Egy régi klasszikus, még az egyetemi évekből (igen, tényleg sok volt az ösztöndíjam…)

Szóval kell hozzá JÓ minőségű zöld spárga. Legnagyobb megdöbbenésemre ezt az Aldiban(!) kaptam tegnap. Pedig jobb szeretem a zöldségest, meg a piacot, de hát a szükség törvényt bont… Aztán kell hozzá némi felindultság, amire egyetlen gyógyírt ismerek ( ha a szokásos Ponty-puszifesztivál nem kivitelezhető a kisded és a cecelégy különös találkozásából született alvásmaraton miatt), ez pedig a nagyon finom, és nagyon gyorsan elkészülő étel.

A felindultság adott volt a ma hajnalig tartó járóka-összeszerelő project miatt, melynek végeredménye, hogy  a magyar kisipar eme félrefuratozott remeke továbbra is darabokban hever a nappaliban (és a boltba való visszaszállításra vár), illetve a ma reggeli kis akciója miatt a  Mozillának, melynek során egy nem létező számítógép szektorba költözött, frissítésestül, majdan helyhiány miatt megsemmisítette önmagát. Ezt követően törvényszerű volt, hogy remegő kezeimből a reggeli kávém nem a tervezett helyén, hanem  gusztusos barna tócsaként a konyhapulton végezte.

Szóval a felindultság megvolt. És ezért dühömben nekiláttam spárgát készíteni. Annyira dühös voltam, hogy friss kenyeret is sütöttem hozzá. Csak hogy megnyugodjak. És ez meg is történt.

Aztán Ponty felébredt, és derűs kis angyalként gurgulázni kezdett a nyálával (ez ugye gusztustalan is lehetne, de hát ő még csak egy csecsemő…), én lassan elfelejtem, hogy a bosszúságok megtörténtek, és csak a spárgára emlékezem…

pa050010

2 főre előétel / 1 főre reggeli vagy ebéd

12 szál zöld spárga (kb 200 gr), 6 szelet prosciutto crudo, 3 dkg reszelt pecorino, 2 ek olívaolaj, 0,3 dl száraz fehérbor (rizling), 1 gerezd fokhagyma, bors

A spárgát megmosom, elpattintom, és az így maradt szárakat  egyenként fél szelt prosciuttoba göngyölöm.  Sütőtálba rakom, majd megszórom a reszelt pecorinoval. A megtisztított, kés pengéjével megnyomott fokhagymát mellédobom, olívaolajjal meglocsolom, borsot őrölök rá, alálöttyintem a bort, és sütőben 220°C fokon 20 perc alatt megsütöm. Sózni nem kell, mert a sonka és sajt elég sós. Én most löttyintettem alá még 2-3 ek vizet, mert célom volt a szafttal.

Ha kész, tányérra szedem, és friss kenyérrel tálalom. Én most félbevágtam egy frissen sült stanglit, meglocsoltam a szafttal, belerakosgattam a spárgákat, rá a stangli tetejét, és jó étvággyal elfogyasztottam. Szerintem legalább annyira nagyszerű, mint amennyire egyszerű.

Ja, és ez hidegen is finom!

pa0500451

 

 

Címkék: , , ,

6 hozzászólás a bejegyzéshez: Prosciuttoban sült spárga, avagy lélekemelés fél óra alatt

Millie
2009. április 29., szerda

Nálunk esélye se lenne kihűlni :-D
Isteni!

killervidra
2009. április 29., szerda

Tényleg ütős! Érdemes kipróbálni! :D

lúdanyó
2009. április 29., szerda

Sajt és bor nélkül már sütöttem így spárgát, úgyis finom volt, de ez is nagyon klassz lehet, ki fogom próbálni.

killervidra
2009. április 29., szerda

Érdemes kipróbálni, szerintem a pecorino remekül illik hozzá! És a szaft, ami a spárga alatt marad isteni finom tud lenni friss kenyérrel! :)

Mamma
2010. május 1., szombat

Zseniálprimitív:)). Ezt a kifejezést megjegyzem magamnak és engedelmeddel majd idézgetem:)

killervidra
2010. május 1., szombat

:)
Mamma, örülök hogy tetszik. Mármint a kifejezés. :)))

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)