Mentás, citromos rizottó, zöld spárgával és körtével

2009. április 29, szerda | hús nélkül, rizottó | Szerző: Herczeg Gabriella

pa050028

Férj ma még nem evett spárgát, úgyhogy ezen változtatnom kellett. Én meg így rájöttem, hogy egy nap kétszer is meg tudom enni, anélkül, hogy megunnám. Persze, azért mire elfogy mind a másfél kiló, szerintem lesz egy egészséges fenntartásom az irányába, de hát egy teljes évem lesz majd rá, hogy ezt leküzdjem. Szóval rizottó, még egyszer.

Most a mentás-citromos alap változatba került a körte, hogy ellensúlyozza a savanyúságot, és a spárga, az meg csak úgy. Nagyon finom lett ez is. Férj persze végig azt kotyogta közben, hogy minek fényképezem, amikor ez pont úgy néz ki, mint a múltkori (ez sajnos igaz), és hogy finom-finom, de miért kell a rizottónak folyósnak lennie, aztán végül elcsendesedett, és hát most sem láttam maradékot a tányérján.

2 főre

2 dl rizottó rizs, 300 gr zöld spárga (tisztítva), 300 gr vilmoskörte (2 db), 0,7 l csirke alaplé, 1 citrom leve (0,5 dl) és reszelt héja, 2 szál újhagyma, 2 kis gerezd fokhagyma, 3 dkg parmezán, 0,5 dl száraz fehérbor (rizling), 3 dkg vaj, kb 25 mentalevél (4 nagyobb ág)

A vaj felén megpirítom kicsit a rizst, majd a vékonyra karikázott hagymát és a kés hátával megtört fokhagymagerezdet is. A borral felöntöm, nagy lángon elforralom az alkoholt, és elkezdem apránként felöntögetni az alaplével, időnként megkeverve. Végül hozzáadom a hámozott, lereszelt körtét, a citrom reszelt héját és levét is.

A spárgát elpattintom, ha kell, levagdosom a hibás, fás részeket, és centis darabokra vágom. Ha úgy ítélem meg, hogy a rizs lassan megfő, 2-3 percre hozzákeverem a spárgát is, meg még egy kis alaplevet, hogy kellően krémes legyen az állaga. Ha elkészült, lehúzom a tűzről, majd a  maradék vajat, a menta vékony csíkokra vágott leveleit  a reszelt sajttal együtt belekeverem. Az én kis csenevész mentám halványzöld, aprócska levelei nem túl erős ízűek, szóval a mentalevelek adagolása  történjen inkább ízlés szerint.

Címkék: , , , , ,

2 hozzászólás a bejegyzéshez: Mentás, citromos rizottó, zöld spárgával és körtével

Mamma
2009. április 29., szerda

Ez a változat is tetszik. Spárgaszezonban legalább egyszer nálunk is van risotto:).
Kipróbálom, bár a spárgát és a körtét lehet, hogy külön megsütném, úgy markánsabb az íze.

Férjnek üzenem, mit szólna, ha egy külföldi megkérdezné, hogy miért kell a gulyáslevesbe paprika? :)))

killervidra
2009. április 30., csütörtök

Mamma! Nekem most pont egy enyhébb íz elérése volt a célom, picit tartottam tőle, hogy esetleg a spárga-körte-menta nem működik együtt (szerencsére nem így volt). De igazad van, lényegesen markánsabb ízeket is elbírt volna ez a rizottó! :)
Férj pedig olyan, hogy morog, kötözködik, és végül mégis mindig az ízlik neki a legjobban, amiről előzőleg kijelenti, hogy gyűűűlöli!
Mentségére szolgáljon persze, hogy a folyós rizottót ő eddig csak magyarországi olasz(osnak mondott), szerintem elég alacsony színvonalú éttermekben kóstolta. Az enyém ízlik neki… :D

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)