Aszalt szilva krémleves sült, édes polentával

2009. április 29, szerda | leves | Szerző: Herczeg Gabriella

pa050003

A mai nap nem volt jó. Az ilyen napok jellemzője, hogy kompenzálásként elkezdek valami finomat főzni. Például ezt a levest. Mivel Férj saját bevallása szerint úúútálja az aszalt szilvát és a narancsot, ezért abból. Csak azért, hogy büszkének érezhessem magam, amikor maradéktalanul belapátolja mindet a tányérjából, és repetát kér. Meg jó látni a kissé meggyötört arcán a kisimuló vonásokat. Hogy azért nincsen minden veszve…

Ez a leves persze szintén egy családi klasszikus, csak én kicsit újragondoltam, és polentát adok levesbetétnek.

4 adag

20 dkg aszalt szilva, 2 dl tejföl, 2-3 narancs leve (1,5 dl) és 1 narancs reszelt héja, 5 szem szegfűbors, cukor ízlés szerint, 1 ek étkezési keményítő (elhagyható)

1 dl kukoricadara, 1/3 rúd vanília, 3 dkg vaj, 1 ek cukor

A kukoricadarához 5 dl vizet forralok a vaníliával, beleszórom a darát, és kevergetve megfőzöm. Ha kész, megy hozzá a vaj és a cukor. Sütőpapírral kibélelek egy 20×20 cm tálat, belesimítom a masszát, és kihűtöm. Amikor már hideg, és megszilárdult (legalább 30 perc, de érdemes jóval korábban elkészíteni), akkor a papírral együtt kiemelem, felszeletelem. Én 8 kis háromszögre vágtam.

Az aszalt szilvát átöblítem, és 8 dl vízzel felteszem főni. Hozzáreszelem a narancs héját, és megy bele a szegfűbors is. Ha az aszalt szilva elkezd szétfőni (10 perc), hozzáadom a narancslevet (ha teszek bele keményítőt is, akkor ezzel előbb simára keverem, de ebből a levesből még én is gyakran elhagyom), kevergetve 1-2 percig főzöm, azután botmixerrel pürésítem. Ha ez kész, ízlés szerint cukrozom (bár én most nem tettem bele), megy bele a tejföl, vissza a tűzre, egyet forr, és kész. Közben teflon serpenyőben (grillserpenyő még jobb, csak én most lusta voltam elővenni) megsütöm a kis háromszögek mindkét oldalát. Tányér aljára szedem a polentát, rámerem a levest, tejföllel pöttyözöm a tetejét.

Címkék: , ,

6 hozzászólás a bejegyzéshez: Aszalt szilva krémleves sült, édes polentával

Ízlésszindróma
2009. április 29., szerda

Ez nagyon jól hangzik:)

lúdanyó
2009. április 29., szerda

Ez is tetszik :) Duende csinált olyat, hogy a polentából sütikiszúróval virágot vágott ki és az volt a betét. Nagyon látványos tud lenni :)
Ponty=Poronty? Jól sejtem?

killervidra
2009. április 29., szerda

Kedves Lúdanyó!
Tényleg jól néznek ki a csinos kis polenta formák, bár ebben a levesben ez sajnos elsüllyed, szóval nem látszik, de köretként valóban nagyon hatásos!
Ponty=ponty, ugyanis amióta megszületett, állandóan úgy cuppog a kis szájával, mint egy ponty, folyton ennivalót keresve, és a gyakori szopizás következtében (2 óránként eszik) már alkatilag is a jól megtermett halacskára hasonlít! :D

killervidra
2009. április 29., szerda

Ízlésszindróma, köszönöm! :)

Mamma
2009. április 29., szerda

Nagyon tetszik, amúgy is szeretem a különleges belevalókkal megáldott krémleveseket.
Azon kaptam fel a fejem, hogy Mo-on hogyan lehet egy ilyen jellegű leves családi klasszikus :)) De ez természetesen mit sem von le az értékéből!

killervidra
2009. április 30., csütörtök

Kedves Mamma! Szabolcsban az aszalt szilva leves, habarással elég hétköznapi étel (volt régen), a nagymamám, meg édesapám pedig előszeretettel használja a szegfűborsot szegfűszeg helyett, én csak a narancsot tettem hozzá, meg a polentát! :) De tényleg nagyon finom így, megkockáztatatom, jobb, mint az eredeti! :D

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)