Rozmaringos briós datolyával és aszalt sárgabarackkal

2009. április 28, kedd | kelt tészta, reggeli | Szerző: Herczeg Gabriella

pa030053

Lassan fogynak a névnapoki receptek, de csak lassan.  Szóval ez volt a reggeli valamelyik nap. A briósról annyit, hogy nagy kedvencem, nagyon sok receptet kipróbáltam már, de ez a legegyszerűbb, és az egyik legfinomabb. Hiába no, Pierre Hermé receptje ez a Szakácsok könyvéből. Mondjuk, szerintem ő nem kifejezetten gondolta hozzá a datolyát, sárgabarackot, meg rozmaringot, de hát azok a bizonyos ízlések, meg a pofonok… Szerintem nagyon finom. Szerintem krémes kecskesajttal, kacsa- vagy libamájkrémmel, Férj szerint egy pohár tejjel… Mint mondtam, azok a bizonyos ízlések, meg a pofonok :)

A mennyiségeket 12 picike brióshoz igazítottam, ami 2 főnek elegendő

150 gr rétesliszt, 35 gr cukor, 1 csapott tk só, 2 tojás, 120 gr vaj, 3,75 gr friss élesztő (azaz 1/10 csomag), 5 db datolya, 6 db aszalt sárgabarack, 1 ágacska rozmaring

1 tojás

A lisztet elmorzsolom az élesztővel, és a tojással, cukorral, sóval alaposan kidolgozom. Robotgépet érdemes használni, mert nagyon lágy, ragadós a tészta. (mondjuk én lusta voltam a legalsó polcra lehajolni érte, szóval kézi habverővel(!), kézzel dolgoztam ki a tésztát. Ez is lehetséges, kiválóan erősíti a tricepszet kora reggel. És tudom, hogy tiszteletlenség a kelt tésztával szemben, és Pierre Hermé zokogna, ha hallaná, de végül is működik) Ha már elválik a tészta a kezünktől/habverőnktől/dagasztókartól, akkor mehet hozzá a vaj. Az eredeti recept szerint hidegen, én azért megolvasztottam, és langyosan adtam hozzá, meg ne hűljön a tészta.

Ezután letakarva 2-3 óra kelesztés következik.

Ha duplájára kelt, áthajtogatjuk (annyira lágy, hogy a gyúrás nem is lehetséges), beledolgozzuk a 2 mm kockákra vágott aszalt sárgabarackot és datolyát, és az apróra vágott rozmaring levélkéket is, és kb 50 gr darabokat szaggatunk ki belőle, azaz 12 részre osztjuk a tésztát. Itt az következne, hogy helyes kis gombócokat formázunk a darabokból. Na, ezt is próbáltam, az alsó kép ezt mutatja. A helyes kis gombócok helyes kis lepényekké folynak szét, szóval lapos briós lesz. De így is jó. Ez amúgy a következőképpen kivitelezhető: vagy két evőkanállal, vagy a két kezünkkel formázunk tésztagömböket, mintha galuskát szaggatnánk. Sütőpapírral bélelt tepsi, tetejére elhabart tojást kenni ecsettel, 220°C fok 12 perc.

De én inkább minimuffin sütőbe raktam a kigombócolt tésztát, tojással lekentem, pihentettem amíg a duplájukra nem nőttek, és 220°C fokon 16 percig sütöttem, és tökéletes lett.

pa030027

Címkék: , , ,

Még nem érkezett be hozzászólás.

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)