Rizottó zöld spárgával, zellerrel és kéksajttal

2009. április 28, kedd | hús nélkül, rizottó | Szerző: Herczeg Gabriella

pa030063

Ezt nem akartam posztolni, csak egy gyors vacsi volt, de amikor Férj megkóstolta, kezembe nyomta a fényképezőgépet. Az ötlet Gordon Ramsay The F word sorozatából származik. Mi havonta kb 1 alkalommal nézünk TV-t -a Dextert kivéve  -, és az akkor általában valami Gordon Ramsayvel. Szóval spárgás-mascarpones rizottót főzött, de én nem akartam beletenni mascarponet (valamilyen okból kifolyólag nem szeretem az ízét mártásokban), de zellerszárat meg igen.

És a múltkori spárgás kudarc után Férj elhatározta, hogy kerít nekem rendes spárgát, és hazaállított egy csomag zölddel, ami távol áll a tökéletestől( száraz, fekete spárgasípok, hogy csak ennyit mondjak róla), de a szára legalább finom, csak nagy a veszteség a tisztítás során. Szóval akadt itthon spárga is hozzá.

Eszméletlen finom lett. És fél óra alatt kész volt.

2 főre

2 dl rizs (rizottóhoz való), 300 gr zöld spárga, 2 szál zellerszár, 4 szál újhagyma, 2 gerezd fokhagyma, 0,7 l csirke alaplé, 1 dl száraz fehérbor (rizling), 4 dkg  késajt (Dorblu), 4 dkg reszelt Grana Padano, 3 dkg vaj, 1 kis csokor petrezselyem, só, bors

A spárgát megtisztítom, elpattintom a fás résznél, és a maradékot fél centis darabokra vágom. Az újhagymát és a zellert vékonyan felkarikázom.  A rizst a vaj felén megpirítom, hozzádobom a hámozott, kés pengéjével megtört fokhagymagerezdet, és felöntöm a  borral, elforralom az alkoholt. Folyamatosan adagolom hozzá az alaplevet. Amikor úgy látszik, hogy néhány perc múlva készre fő a rizs, 2-3 percre hozzáadom a zöldségeket is, hogy csak picit párolódjanak meg. Ha kész,  megy hozzá a Grana Padano, a maradék alapléből amennyi szükséges (maradjon krémes, de ne tocsogjon!), a maradék vaj, némi bors, és az elmorzsolt kék sajt. Összeforralom, átkeverem, tányérra szedem, és megszórom petrezselyemmel.

Címkék: , , , , , ,

2 hozzászólás a bejegyzéshez: Rizottó zöld spárgával, zellerrel és kéksajttal

Beatbull
2009. április 28., kedd

Én is most készítettem spárgás rizottót! Igaz kicsit másképp – hétvégén remélem sikerül megírnom a bejegyzést hozzá ;) Az ilyen csúnyább zöld spárgákból amúgy nagyon jó kis mentás zöld spárgakrémleves is készíthető – no meg még más is, de ez egyelőre még titok ;)
A mascarponet én is elhagytam volna, bár utóbbi időben még vajat sem teszek a rizottóba – a sajt is elégnek tűnik.

killervidra
2009. április 28., kedd

Igen, kitaláltad, a csomag spárga másik fele erre a sorsra vár, és pont a Te recepted alapján! ;)
Nekünk egyébként annyira bejött a rizottó spárgából, hogy be fogok még szerezni 1-2 csomaggal, a gyengébb minősége ellenére is, mert van még néhány ötletem ! :)

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)