Paradicsomos borjúragu háromféle gombával

2009. április 24, péntek | borjú | Szerző: Herczeg Gabriella

p9300014

Férj ma megint úton, névnapok szünetelnek, főzés minimál programon. De enni azért csak kell, meg csomagolni ebédet/vacsorát is, szóval egy régi kedvenc kerül ismét terítékre. A nap híre pedig nem az étel, hanem hogy 32 év után megtanultam kést fenni önállóan. Ugyanis születésemtől fogva lenyűgözve figyeltem édesapámat, hogy mit művel a késekkel, de valahogyan eddig nem sikerült lemásolni a mozdulatsort. Szánalmas próbálkozásaim eredménye eddig csak néhány hullámos, csorba penge lett. De nem ma! Mivel elfelejtettem megkérni eme rituáléra, amikor itt járt, nekiveselkedtem, és addig nem hagytam abba, amíg borotvaéles pengét nem varázsoltam a fenővel. Mert fél óra küzdelem után valahogy ráállt a kezem a jól ismert mozdulatokra. Csodálatos dolog a genetika mégiscsak!

4 adag

50 dkg borjúcomb, 30 dkg laskagomba, 1 marék szárított rókagomba, 10 dkg vargánya (ha nincs friss, megteszi mirelit vagy 1 bő maréknyi szárított is persze), 2  fej hagyma, 4 gerezd fokhagyma, 1 doboz (40 gr) paradicsompüré, 1 dl száraz fehérbor, 30 dkg hámozott, magozott paradicsom ( vagy 1 doboz Mutti pelati), 1 csokor petrezselyem, só, bors, 1 ág oregánó, 2 ág rozmaring, 1 babérlevél, 5 ek olívaolaj

600 gr gnocchi
A húst lehártyázom, a faggyút levagdosom, fél centisre kockázom, nagy lángon rázogatva megpirítom az olívaolajon. Megy hozzá az apróra kockázott hagyma, fokhagyma, majd a bor. Beforralom, hozzáadom a szintén fél centisre kockázott laskát és vargányát, ismét lepirítom, majd megy rá a paradicsompüré, hámozott, kimagozott paradicsom, fűszerek (rozmaring, babérlevél, oregánó), hideg vízbe beáztatott, majd lecsöpögtetett rókagomba, fedő alatt fél órát rotyog (vagy ameddig a hús megpuhul), ha szükséges, kis vizet pótolok hozzá. A végén megy hozzá a felaprított petrezselyem is, egyet forr, és kész. Gnocchit főzök, azzal tálalom, tetejére friss petrezselymet csipkedek.

Eredetileg persze erdei csiperkével készítettem laska helyett, és a rókagomba is friss volt benne, de ez csak a lebutított, hétköznapi változat, arra az esetre, ha gyorsan kell valami finomat összeütni, és nem pedig éppen most érkeztem roskadozó kosárral a piacról. (mert ilyen azért előfordul)

Címkék: , , ,

Még nem érkezett be hozzászólás.

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)