Tőkehal diós barna kenyér kéregben, sült spárgával

2009. április 23, csütörtök | hal | Szerző: Herczeg Gabriella

p9290018És akkor elkezdem lassan bejegyezgetni a névnap(ok)i recepteket. Azért lassan, mert a kívánságlistán annyi minden sorakozott, hogy nem fért bele egy vacsiba, sőt egy teljes napba sem, úgyhogy névnapokat tartunk, még legalább vasárnapig. És az időm zömét főzéssel vagy Ponttyal töltöm, szóval nincs számítógép. Csak éjszaka. Meg nálunk kicsit mindig szétzilálja a vacsorát a fényképezés, úgyhogy igyekszem csak akkor fényképezni, ha nagyon muszáj, vagyis ha nem tudom semlegesebb időszakban megismételni a “művet”. Például a nehezen beszerezhető alapanyag miatt. Például most. Mert igazán  jó minőségű tőkehalat azért nem kapunk minden nap, főleg nem egy fél állatot frissen, azaz egy másfél kilós darabot egyben. Az is igaz persze, hogy ez a recept bármilyen semlegesebb ízű hallal is működik, bár én igazából lazacra szerkesztettem eredetileg. Szóval hajrá, fog ez menni tőkehal nélkül is!

A kenyér pedig az a bizonyos “féltégla” pumpernickel, a színe szinte már fekete, az íze karakteres, kicsit savanykás, és nagyon tömör az állaga. A kedvencem. De működik rozskenyérrel is.

2 főre

40 dkg tőkehalfilé (bőrös), 2 szelet barna kenyér( kb 5 dkg), 1 marék dió (kb 5 dkg), 2 gerezd fokhagyma, 1 ek lecsipkedett, friss kakukkfűlevélke, 2 ek dióolaj,

50 dkg spárga (tisztítva 35 dkg), 4 ek olívaolaj, só, bors, 2 gerezd fokhagyma

A tőkehalat leöblítem, alaposan leszárítom, kettévágom hosszában, hogy két keskenyebb szeletet kapjak. A bőrét olajjal lekenem, sütőrácsra fektetem, a bőrös részével a lefelé. De mivel nekem ilyenem nincs, ezért a tortahűtő rácsomat használom, és egy nagy tepsit alá. (akartam én venni, de Nyíregyházán ez sincs. Többek között. Jelenleg e sorok írás közben hangos morgást hallatok) Szóval a rácsra. És így oda fog ragadni a bőre (elvileg nem, de a valóságban igen), és szépen le tudom emelni róla a húst, ha megsült, mert jelenleg az összes késem életlen, nem tudok filézni halat (sem),holnap jön apu, és megfeni. De addig is. Ha valaki meg szeretné a bőrét is elfogyasztani (férjem), akkor kilyuggatott sütőpapírt teszek a rácsra a hal alá. Rengeteget beszélek mellé, valószínűleg túl sok volt a kávé, most már ígérem, megpróbálok összpontosítani a receptre.

A kenyeret blenderben ledarálom, így lesznek benne nagyobb darabok is. A diót enyhén megpirítom, és finomabbra darálom a kenyérnél, szintén blenderben. A kenyeret a dióval, dióolajjal összekeverem. A fokhagymagerezdet átpréselem, és a kakukkfűvel, meg 1 tk sóval elkeverem. A filét először a fokhagymás keverékkel kenem be egyenletesen, majd a kenyérmorzsás keveréket rányomkodom, hogy kicsit rátapadjon. Én most hosszában még ejtettem egy bemetszést a filén, így több diós morzsát sikerült belenyomkodnom. Viszont az és halfilém kb 4-5 cm vastag volt, ennél vékonyabbnál ez persze nem lehetséges. 220°C fokon 30 percig sült.

A spárga sajnos jelentősen rontotta az est fényét, ugyanis a legszebb, állítólag első osztályú spárga, amit itt kapni lehetett, fás kívül-üreges belül, és a virágocska a tetején oszlásnak indult. Kár volt ragaszkodni a sült spárgához, így utólag. Mert rossz volt. De hál’istennek ez szezonális, legközelebb még csak esélyem sem lesz kísértésbe esni, és simán sütök mellé karfiolt. Amit ugyanúgy szoktam sütni, mint a spárgát, szóval akkor mégiscsak leírom. A spárgát zöldséghámozóval megpróbáltam famentesíteni, és azután sütőtálba tettem egy rétegben. (Karfiolt hüvelyujjbegynyi rózsácskákra bontom, és szintén egy rétegben elterítem.) Meglocsolom olívaolajjal, sózom, borsozom, mellédobom a szétlapított fokhagymagerezdeket, kevés vizet locsolok alá (fél deci), és a sütő alsó rácsán megsütöm, amíg sül a hal. Szóval 220°C fok, 30 perc (!)(igen, ennyi idő alatt puhult meg a csodaspárgám!). Félidőben egyszer átforgatom őket, hogy a másik oldaluk is piruljon.

Mellé adok citromot is, nagy úr a megszokás.

Címkék: , ,

2 hozzászólás a bejegyzéshez: Tőkehal diós barna kenyér kéregben, sült spárgával

Mamma
2009. április 27., hétfő

Szerintem ne csüggedj a spárga miatt, valószínű, hogy csupán a rossz(abb) minősége miatt ment el tőle a kedved.
Sokak szerint a sült spárga sokkal finomabb, intenzívebb, mint a párolt, ezt a véleményt én is osztom :)))
Adj azért neki még egy esélyt !:)) Majd egyszer:))

killervidra
2009. április 27., hétfő

Köszönöm a biztatást! Sajnos itt, Nyíregyházán a piacon egyáltalán nem kapni, ami a multikban van, az meg olyan, amilyen. (bár ma megint spárgát készítettem, nem bírom megállni ;) ) Régebben szinte csak sütöttem a spárgát, főleg prosciutto crudoba tekerve, akkor még a barátnőm szüleitől kaptuk, a kertjükben termett, és mennyei volt! Anno, Pécsett…Most marad a nosztalgia, és inkább csak kis mennyiségben, ízesítésképpen próbálom meg felhasználni azt, ami a tisztítás után marad! :)

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)