Avokádókrémleves

2009. április 16, csütörtök | leves | Szerző: Herczeg Gabriella

p9220003Mert imádom az avokádót. És ettől az sem tántorít el, hogy nehézkes a beszerzése egy-egy ehetőbb  példánynak, hogy itthon, a kamrapolc tetején kell megérlelni, naponta ellenőrizve, hogy vajon ehető e, és hogy biztosan fényévekkel jobb az, amit frissen, éretten szüretelnek. De még így is… Bár én akár magában is el tudok majszolni egyet-egyet, azért igyekszem “főzni” is belőle. Azért az idézőjel, mert ez igazából hidegen készül, és nem is igazán krémleves, inkább állagában a gazpachora emlékeztető avokádóturmix. Azért nagyon finom.

2 főre

1 érett avokádó , 1 kígyóuborka, 2 szál újhagyma, fél citrom leve, 2-4 ek tejszín, só, bors

Az avokádó akkor érett, ha puha, de nincsenek rajta fekete pöttyök, és a héját le lehet húzni mindenféle erőfeszítés nélkül. Szóval ilyenkor lenyúzom a héját, a húsát kettészelem, lecsavarom a magjáról, és a turmixgépbe aprítom. Megy hozzá a hámozott, nagyobb darabokra vágott  uborka, az újhagyma, citromlé, ízlés szerint só bors. És a tejszín. Itt bevallom, kicsit csaltam, mert én 1 dl tejszínnel szoktam készíteni, de ilyet épeszű ember ne csináljon. A 2-4 ek bőségesen elég, de nekem a napi átlag tejszínfogyasztásom mostanában 1 dl körül van, gondolom, a szoptatás miatt. Ez is olyan lehet mint a többi, szerencsére átmenetinek bizonyult táplálkozási anomália, nem baj, majd elmúlik. De az íze kevesebb tejszínnel jobb.

A recepthez visszatérve, simára turmixoljuk, természetesen, és hidegen tálaljuk. Én teszek rá néhány levél felmetélt mentát, ez jól áll neki díszítésként.

Címkék: , ,

Még nem érkezett be hozzászólás.

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)