Fetával fedett bárányborda pisztáciás-sárgabarackos kuszkusszal

2009. április 12, vasárnap | juh-bárány-birka, köret | Szerző: Herczeg Gabriella

p9180004A rögtönzött húsvéti vacsi főfogása, ami olyan nagyon kevés lett, hogy muszáj volt mellé gyorsan levest és desszertet is készítenem. A 40 dkg-os báránybordát tisztítás után meg sem mertem mérni, és csak csekély vigaszt jelentett a fantasztikus íz az elenyésző mennyiséggel szemben.

2 főre (ha legalább 5 fogásos a vacsora)

40 dkg bárányborda (ebből 8 érme lett), 3 gerezd fokhagyma, 3 ág oregánó, 1/2 citrom leve és 1 kk reszelt héja, 1 tk méz, 10 dkg feta (nem túl sós), olívaolaj, só, bors

a kuszkuszhoz: 1,5 dl kuszkusz, 8 db aszalt sárgabarack, 3 ek pirított, sózatlan pisztácia, 25 db nagy mentalevél, 3 szál újhagyma, 2 gerezd fokhagyma, fél citrom leve, 1 csapott ek nádcukor, őrölt csili, korianderzöld

A bordáról levágom a hártyákat, faggyút, a nem szervesen oda tartozó húsrészleteket, megtisztogatom a csontokat, majd elsírom magam, és kiadom a hulladékot a kutyáknak.

Az egész bordát kis, nyeles érmékre vágom: a bordacsontok között átvágom az izületeket, a húst a bordán hagyom. Sütőtálba rendezem. A fokhagyma gerezdeket átpréselem, elkeverem a letépkedett, finomra metélt oregánó levelekkel, a citromhéjjal és -lével, a mézzel, kis sóval és 1-2 evőkanálnyi olívaolajjal. Az igen aprócska húsokra púpozom egyenletesen elosztva, úgy, hogy a darabos fűszerek (fokhagyma, oregánó) csak a húson maradjanak. A fetát 0,5 cm kockákra vágom, és a húsok tetejére púpozom, alaposan rányomkodom. Borsozom, olívaolajjal jól meglocsolom, és 150°C fokon 35 perc alatt sütőben megsütöm.

A mentát és a koriandert finomra metélem, elkeverem az átpréselt fokhagymával, cukorral, csilivel, citromlével, 2-3 ek olívaolajjal. A sárgabarackot 3 mm kockára vágom, a pisztáciát durvára vágom, az újhagymát felkarikázom, és mennek a többihez. A kuszkuszt kétszeres mennyiségű vízzel leforrázom, megkeverem, és amíg még forró, elkeverem a többi hozzávalóval, majd lefedem és állni hagyom legalább 5 percig. Azért legalább fél óra pihentetés jót tesz neki.

Címkék: , , , ,

4 hozzászólás a bejegyzéshez: Fetával fedett bárányborda pisztáciás-sárgabarackos kuszkusszal

Beatbull
2009. április 15., szerda

Tetszik ez a pisztáciás / sárgabarackos kuszkusz! A bordát valószínűleg egyben hagytam volna – úgy szép rózsaszínűre süthető a sütőben. A fokhagymás kencét ettől még ugyanúgy rákenheted és gratinírozhatod ;)

killervidra
2009. április 15., szerda

Igen, legközelebb mindenképpen így fogom csinálni, most is erősen gondolkodtam rajta, de túl nagy volt a kísértés a kicsi nyeles falatkák készítésére :-)
És valóban, most ez elég alaposan átsült, de azért puha lett, nem száradt ki, és a férjem meg jól átsütve szereti, szóval most ez az ő kedvére készült. De legközelebb valószínűleg egyben hagyom, és úgy készítem el, ahogy te is tanácsoltad, mert én meg jobban szeretem rózsaszínűen :-)

Beatbull
2009. április 15., szerda

Megértem a kísértést, a “báránynyalókáknak” is megvan a bűvössége ;)
Nyugtasd meg férjedet, hogy rózsaszínűen is lehet egy hús átsült (csakúgy, mint ahogy rózsaszínűre is lehet sütni s közben kiszárítani). Alacsony hőmérsékleten ha elég ideig hagyod a sütőben (egy gerincet bordacsontokkal együtt pl. 80-90 percre 75-80°C-on), akkor szép rózsaszínű lesz, de mégsem medium vagy rare, hanem well-done. Jó, persze nem cipőtalp well-done, de erről már értekezett Anthony Bourdain is ;) Azt mondjuk nem tudom, hogy gázsütőben milyen jól lehet az alacsony hőmérsékleten való sütést véghezvinni.

killervidra
2009. április 15., szerda

Igen, ez a problémám. 150°C foknál nem tud kevesebbet a sütő, ez a legalacsonyabb fokozat. Ezért szoktam inkább jól átsütni sütőben, vagy mediumnak sütni serpenyőben. És közben irigykedem azokra, akik tudják konfittálni a húst ;)

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)