Zabpelyhes, kókuszos cookie, vagy Anzac biscuit

2009. február 13, péntek | desszert | Szerző: Herczeg Gabriella

p7220009Kókuszos cookiest akartam sütni, és ezt a receptet találtam csak a Good Food honlapon. Egyszerű volt, jónak tűnt, sokan dicsérték. Ehhez képest az első adagot a kutyák vacsorázták meg… Bár a golden syrup helyett  juharszirupot használtam, nem lévén itthon más, és ez a kettő persze nem ugyanaz, de nem gondolom, hogy ez volt a magyarázata a kellemetlen keserű mellékízének. Inkább talán a kétes eredetű szódabikarbóna lehetett, amin én lepődtem meg a legjobban, hogy egyáltalán találtam itthon(remélem, tényleg az volt) Pedig ezt leszámítva a tészta rendben volt, ízre és állagra is, szépen megnőttek a sütőben, forrón puha, hidegen ropogós- pont ahogy ígérték. Az első adag ráadásul nádcukorral és teljes kiőrlésű búzaliszttel készült, szóval egészséges is lett volna. Mondjuk sikeresen félre is olvastam a receptet, és teáskanálnyi helyett 1 evőkanálnyi szódabikarbónát ( hmmm…, vajon mitől volt keserű??) használtam, ami kicsit nagy mennyiség ennyi tésztába, de legalább a kutyák gyomorégése megszűnt. Igen, nekik ízlett…

Aztán tegnap második forduló, mert alapvetően tetszett a süti, fehér liszttel, fehér cukorral, a golden syrup, víz és szódabikarbóna helyett fél csomag sütőpor és egy tojás. Meg datolya, gondoltam, nem árthat, és az előző tészta úgyis kicsit lehetett volna édesebb. A végeredmény nagyon finom lett (tényleg), de nem nagyon hasonlít arra a bizonyos Anzac biszkitre. De mivel ez finom lett, amaz meg nem, hát ez marad meg az utókornak.

85 gr zabpehely, 85 gr kókuszreszelék, 100 gr liszt, 100 gr cukor, 100 gr olvasztott vaj, 1/2 csomag sütőpor, 1 tojás, 100 gr datolya magozva, apróra vágva

A hozzávalókat összegyúrom, és diónyi gombócokat formázok belőle, ezt jól szétlapítom, mert ez a tészta magától nem nagyon terül szét a tepsiben (azért persze kicsit ez is megnő!), és 180°C fokon 17-18 perc alatt aranyszínűre sütöm. Ropogós, omlós, finom. Másnap is. Több nap nem volt.

Az eredeti recept tojás és sütőpor helyett 1 evőkanálnyi golden syrupot ír, és 2 ek forróvízben feloldott 1 teáskanálnyi szódabikarbónát, melyeket az olvasztott vajjal kell elkeverni, mielőtt a száraz hozzávalókhoz öntjük.  Ez a változat sütés közben jobban megnőtt, szétterült, melegen puha volt, de kihűlve igazán ropogós lett, és elég volt 15 perc neki 180°C fokon. Ha mégiscsak nekivágnék még egyszer…

Update: teljes kiőrlésű búzalisztből 1 tk őrölt gyömbérrel még finomabb! A hűtő-folpack-szeletelés módszer itt is jó!

Címkék: , , , , ,

Még nem érkezett be hozzászólás.

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)