Csokoládéhalmok dióval, mazsolával és aszalt áfonyával, mandulával

2008. december 7, vasárnap | desszert | Szerző: Herczeg Gabriella

Először több, mint 10 éve csináltam ilyet, egy akkori Konyhaművészet receptje alapján. Azóta a repertoár a fehér csokis változattal bővült. Nem a legszebb karácsonyi édesség, de mindenképpen egyszerű, nagyon finom és a nagy példányszám ellenére is hamar elkészül. A siker pedig elsöprő. Figyelem, csak felnőtteknek!

10-10 dkg fehér és 70%-os étcsoki, 1-1 marék aszalt vörös áfonya és sárga nagy szemű mazsola, 1,5 marék dióbél és mandula, 2-3 dl rum, mini papírkapszlik

Fontos, hogy minden alapanyag jó minőségű legyen, mert ez tényleg nem egy bonyolult édesség, az íze csak a hozzávalók minőségén múlik.

Az aszalt gyümölcsöket (külön-külön edényben!) a rummal kis láng fölött melegíteni kezdem, amíg magukba nem szívják az összes alkoholt, vagy az el nem párolog. Papírtörlővel felitatom róluk a maradék nedvességet, majd durvára vágom.

A mandulát és a diót külön-külön megpirítom. A mandulát aprítógépben, a diót késsel durvára vágom. (próbáltam a mandulát is késsel, de egy idő után a férjem megkért, hogy adjam fel, mert nem bír többet a konyhaszekrény alól összeszedni. Kicsit pattog…mármint a mandula)

A csokikat kis darabokra tördelem.

Eldöntöm, hogy melyiket akarom először megcsinálni. Mondjuk az étcsokisat. A csokit kis lángon állandó kevergetés mellett vagy vízgőz fölött megolvasztom (nem szabad túlhevíteni, elég csak épp addig, amíg folyóssá válik!), a csokihoz adom a durvára vágott mazsolát, akárcsak a durvára vágott diót. Összekeverem, és a papírkapszlikba 2 kávéskanál segítségével kicsi halmocskákat szaggatok. Egy éjszaka a konyhapulton, vagy fél óra hűtőben, utána csinos bádogdobozban laknak kb 1 napig, majd nyomuk sem marad.

A fehér csokival hasonlóképpen járok el, csak azt  áfonyával és az őrölt, pirított mandulával ízesítem. Lett volna rá igény, hogy a mandulát sózatlan pisztáciával helyettesítsem, de az most elfogyott.

Bármilyen kandírozott gyümölcs és dióféle jó lehet hozzá, ki hogy szereti.

Címkék: , , , , , ,

Még nem érkezett be hozzászólás.

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)