Almáspite

2008. november 4, kedd | desszert | Szerző: Herczeg Gabriella

Reggelire, kávéval álá Twin Peaks, és azt követően egész nap, csak úgy… Ez az a süti, amiből bármekkora mennyiséget el tudunk fogyasztani, én és a kis családom. Almás, meggyes, áfonyás, gyakorlatilag mindegy.  Mivel most főleg alma van itthon, ezért almás.

Recept:

  • tészta: 30 dkg rétesliszt,
  • 20 dkg vaj
  • 10 dkg cukor ( porcukor jobb),
  • 1 tojás sárgája,
  • 1/3 rúd vanília belseje, reszelt citromhéj,
  • 4 dkg szeletelt mandula
  • töltelék:
  • 6 kicsi alma ( jonatán),
  • 5 dkg cukor,
  • 1 citrom leve,
  • teáskanál fahéj,
  • 3 púpos evőkanál étkezési keményítő

A tészta hozzávalóit összegyúrom a mandula kivételével( látványelem: 1 csapott mokkáskanál sütőpor, ettől a tészta lazább, szebb lesz, de szerintem anélkül finomabb), és mivel utálom kinyújtani, 2/3 részét piteformába nyomkodom egyenletesen, ezt követően a hűtőbe megy fél órára. Ha valaki inkább nyújtani szeretné, akkor nyújtás előtt fél óra a hűtőben. A tésztát villával megszurkálom, előmelegített 200°C fokos sütőben 15 percig elősütöm.

Az almákat meghámozom, fél centis kockákra vágom, citromlével meglocsolom, megy rá a fahéj, cukor és a keményítő. A keményítő megköti az almából kifolyó levet, és kellemes állagú lesz tőle az töltelék. Nem kell a keményítő, ha kevesebb almából készül, vagy ha a cukrozott alma  levet enged, és azt leöntjük, de én úgy nem szeretem. Az eddig hűtőben pihenő maradék tésztát szétmorzsolom, a morzsát mandulával összekeverem, megy az alma tetejére. 35 perc 200°C fokon, vagy ameddig aranybarna nem lesz.

Címkék: , , ,

Még nem érkezett be hozzászólás.

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)